La Vanguardia (Català)

Una mostra per a l’1-O

L’exposició inclourà creacions sobre les urnes i cartes enviades als presos

- JOSEP PLAYÀ MASET

El centre Arts Santa Mònica de Barcelona acollirà a partir de l’1 d’octubre l’exposició 55 urnes per la llibertat, una col·lecció de llibres i fotos sobre el procés, així com cartes que han rebut els polítics presos durant aquest any.

La consellera de Cultura de la Generalita­t, Laura Borràs, va anunciar ahir que el centre Arts Santa Mònica de Barcelona acollirà a partir de l’1 d’octubre, data que es commemora el referèndum independen­tista de l’any passat, una exposició que englobarà la mostra 55 urnes per la llibertat, llibres i fotos sobre el procés i cartes que han rebut els polítics presos durant aquest any i que els seus familiars han donat a l’Arxiu Nacional. La mostra sobre les urnes, a càrrec de 55 artistes, es va presentar al juny al centre Saint Jean Baptiste au Béguinage, de Brussel·les, i posteriorm­ent a la Casa de la Catalanita­t, de Perpinyà, coincidint amb el festival Visa pour l’image, que en canvi va rebutjar dedicar una exposició a les fotografie­s de l’1 d’octubre.

L’anunci el va fer la consellera al Fòrum Europa-Tribuna Catalunya. La mostra serà inaugurada segurament pel president de la Generalita­t Quim Torra, ja que formarà part dels actes commemorat­ius d’un dia que la consellera no va dubtar a qualificar de “màgic” per l’experiènci­a viscuda com a poble. La consellera va afirmar que “no estem en un context de llibertat” i es va referir a “la normal anormalita­t” en què es desenvolup­a la política catalana. Va remarcar que la seva prioritat és treballar per la independèn­cia i la república, tot i que va reconèixer la necessitat

La consellera Borràs reconeix que la relació amb el ministre Guirao és de respecte i cortesia

de “fer funcionar el país”. També va explicar que parla cada dia amb l’anterior conseller de Cultura, Lluís Puig. “Soc partidària de la restitució, i per a mi Puig és el conseller. Quan torni, jo dimitiré”. Tot seguit, però, va explicar que ara Puig té un càrrec que és el de director internacio­nal de projectes culturals.

Sobre el ministre de Cultura, José Guirao, va reconèixer que hi ha “una relació de respecte, amabilitat i cortesia”, facilitada perquè tots dos són filòlegs. Va dir que està pendent que es fixi una data per a una reunió a Madrid on s’abordarà “el memorial de greuges” que ella li va fer arribar dissabte passat. No va entrar en qüestions concretes, però sí que va destacar la necessitat de poder tenir la taxa audiovisua­l pròpia (“Tenim redactat un nou projecte de llei”) i poder disposar d’una llei del mecenatge i un Estatut de l’artista. Va expressar la voluntat d’augmentar el pressupost de cultura, però “no parlo de percentatg­es sinó de la necessitat de recuperar la xifra de 420 milions” que tenia el seu departamen­t ara fa deu anys.

Finalment va considerar com “una bona notícia” que el govern aragonès es retiri de la causa penal contra els consellers Santi Vila i Lluís Puig pel tema de Sixena. “Ara només falta que l’Ajuntament de Sixena es retiri”.

 ?? PERE FRANCESCH / ACN ?? La consellera Laura Borràs al Fòrum Europa-Tribuna Catalunya
PERE FRANCESCH / ACN La consellera Laura Borràs al Fòrum Europa-Tribuna Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain