La Vanguardia (Català)

Falta de puntualita­t

Madrid-Barajas se situa com a instal·lació més puntual, amb un índex del 76%

- AINTZANE GASTESI

L’aeroport de Barcelona-el Prat ha rebut aquest estiu l’ominós títol de tercer pitjor aeroport pel que fa a puntualita­t entre els grans europeus, ja que només la meitat dels vols van ser puntuals.

El Prat va ser durant els mesos de més activitat de l’estiu, entre el juny i l’agost, el tercer aeroport més impuntual d’entre els grans europeus, només superat pel de Lisboa i el de Stanstead (Londres). Segons les dades recollides per Flightsats i fetes públiques per l’Associació de Línies Aèries (ALA), només un 56% dels vols amb arribada o sortida a Barcelona van ser puntuals l’estiu passat, per sota de la mitjana del 63% dels 25 aeroports europeus més importants. Mentrestan­t, la instal·lació de MadridBara­jas va registrar un índex del 76%, la qual cosa el situa com el més puntual d’entre els grans aeroports.

Segons va descriure ahir Javier Gándara, president d’ALA, les condicions de Madrid i Barcelona són molt diferents i al primer li va afectar menys la congestió del trànsit europeu, així com les vagues dels controlado­rs francesos del mes de juliol. “Qualsevol alteració operativa al centre d’Europa provoca de manera inevitable que els vols cap a/des d’Espanya, i especialme­nt a Barcelona, es vegin afectats”, va assegurar Gándara.

D’altra banda, el mix de tràfic –amb més vols de llarg recorregut– provoca que les operacions estiguin més espaiades a Barajas que al Prat i s’acumulin menys retards. “Hi ha dos grans aeroports que s’han salvat de la congestió del trànsit aeri a Europa, que són Madrid i Heathrow (Londres)”, va especifica­r el president d’ALA i director general a Espanya d’Easyjet. Segons les dades de Flightstat­s, la instal·lació londinenca va registrar aquest estiu un índex de puntualita­t del 73%. També Oslo, un altre aeroport que se situa en l’extrem occidental de la regió nòrdica, es va salvar dels retards i cancel·lacions i va aconseguir una puntualita­t del 76%.

“Les aerolínies tenim clar que no és un problema d’un aeroport o un altre, o d’una companyia en concret, sinó una qüestió global i les possibles solucions passen per sumar tots els actors implicats en el sector aeri”, va afirmar Gándara en un acte a Barcelona. Per això, l’ALA plantejarà en una reunió amb el ministre de Foment, José Luis Ábalos, la creació d’una taula sectorial per abordar els problemes de la indústria a Espanya, que, segons Gándara, tendeixen a ser endèmics. “Creiem que els problemes derivats de la congestió aèria, la meteorolog­ia adversa i els conflictes laborals seran habituals a partir d’ara, però això no significa que no es pugui actuar per pal·liar-ne les conseqüènc­ies i afectacion­s tant per a la indústria com per als viatgers”, va apuntar Gándara.

Aquesta taula, a proposta de l’ALA, estaria integrada per Foment, Aena, Enaire, Aviació Civil, Aesa, a més de representa­nts de les aerolínies. “El nombre de retards a causa de la gestió del trànsit aeri a Europa ha augmentat un 60% en els últims 12 mesos, la qual cosa ens porta a insistir en la necessitat de trobar solucions entre tots els actors per evitar aquestes situacions en la mesura possible”, va demanar Gándara. Per la seva part, la meteorolog­ia –especialme­nt adversa aquest agost, amb rècord de tempestes– ha augmentat un 123% les incidèncie­s de control aeri aquest estiu.

Les aerolínies demanen un gran pacte sectorial per pal·liar els problemes de congestió del trànsit

 ?? MANÉ ESPINOSA / ARXIU ?? Un passatger consultant l’estat del seu vol al Prat
MANÉ ESPINOSA / ARXIU Un passatger consultant l’estat del seu vol al Prat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain