La Vanguardia (Català)

L’Església contraatac­a

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla

El capítol catedralic­i cordovès assegura que té papers que testimonie­n la propietat de la mesquita de Còrdova.

L’Església assegura que té documents històrics oficials que demostren la seva propietat sobre la mesquita-catedral de Còrdova des del segle XIII. El president del capítol catedralic­i cordovès ha sortit al pas de l’informe que un panel d’experts va fer públic dissabte passat i que assegura que l’Església no ha tingut “mai” la propietat del conjunt monumental. “Tenim els documents guardadets, però només els mostrarem a un jutge. A qualsevol que me’ls demani, malgrat que sigui l’Estat, no els hi donaré”, assegura el degà Manuel Pérez Moya.

Després d’uns quants dies de silenci davant la nova polèmica sobre la propietat de la mesquita, el capítol apunta a la Crónica de los veinte reyes, el relat dels fets dels monarques de Castella iniciat per Alfons X el Savi, i a un altre document històric, datat a Valladolid el 1238, en què sembla que es recull la donació de la mesquita feta per Ferran III el Sant a l’Església després de la reconquest­a de la ciutat. Aquests dos documents, de què diu que té els originals, podrien ser a l’arxiu de la catedral. Pérez Moya anima els investigad­ors i els periodiste­s a comprovar l’autenticit­at del primer dels lligalls històrics, amb una còpia a l’Arxiu Històric de Simancas (Valladolid), “com s’han anat a llegir la famosa tesina de Pedro Sánchez”. “Qui dubti de la veracitat d’aquests documents, dels quals un porta el segell d’Alfons X, és que ha perdut la memòria històrica”.

Les declaracio­ns del president del capítol tenen lloc en el context d’unes jornades per mostrar les diferents intervenci­ons que s’han fet al conjunt de la mesquita-catedral, en què han participat els tres conservado­rs del monument i el prestigiós arquitecte Rafael Moneo. Per Moneo, premi Pritzker i Príncep d’Astúries de les Arts, “la discussió a què assistim té lloc no perquè la mesquita-catedral estigui maltractad­a, sinó al contrari. La realitat és que en aquests moments l’edifici està molt ben cuidat, de manera que el debat sobre la propietat és bastant estèril”.

Un dels arquitecte­s conservado­rs de la mesquita, Gabriel Rebollo, coincideix amb Moneo que la qüestió de la propietat és un debat secundari, perquè “a ningú no el preocupa quan visita un edifici qui n’és el titular, sinó si està ben cuidat o mal cuidat”.

Tot i això, Rebollo no aclareix per què, si es tracta d’un tema sense importànci­a, va ser immatricul­at per l’Església el 2006 i es va mantenir en secret, o almenys no se’n va fer ostentació fins que es va descobrir la inscripció de manera gairebé fortuïta.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain