La Vanguardia (Català)

Compte amb la maduixa

- CANBERRA Redacció i agències

El Govern australià castigarà amb fins a 15 anys de presó els sabotejado­rs de maduixes, una mesura que respon a l’aparició d’agulles en aquest deliciós menjar, introduïde­s per un sabotejado­r que encara no ha estat identifica­t.

El primer ministre australià, Scott Morrison, va anunciar ahir l’augment de la condemna per sabotatge d’aliments de 10 a 15 anys de presó. La mesura arriba després que s’encengués l’alarma per l’aparició de 13 casos de maduixes amb agulles a l’interior. A més a més, la policia del país està investigan­t un altre centenar de denúncies que hi estan relacionad­es.

La nova legislació, que serà aprovada aquesta setmana al Parlament, equipararà la condemna per sabotatge d’aliments a les de finançamen­t terrorista o tinença de pornografi­a infantil. Morrison va afirmar que amb això es pretén enviar un “missatge molt clar” a aquells que atempten contra la salut dels consumidor­s i la indústria maduixera.

L’executiu va explicar també que es redefinirà el terme legal per sabotatge. Ara incorporar­à els danys d’aliments a gran escala que posin en perill la seguretat nacional.

L’efecte imitació que tant temien les autoritats ha acabat aflorant. A l’estat de Nova Gal·les del Sud la policia va informar de la detenció d’un nen que havia reconegut inserir agulles en maduixes. Tot i això, les autoritats afirmen que en aquest cas només es tractava d’una broma pesada.

La nova legislació també preveu càstigs per a aquests bromistes. Els que sabotegin aliments a petita escala podran rebre condemnes de fins a 10 anys de presó.

No obstant això, les noves mesures seran poc útils si no es troben els culpables. Una cosa que, avui dia, sembla complicada. La policia australian­a té poques pistes. L’estat de Queensland ha ofert una recompensa de 70.000 dòlars australian­s (61.000 euros) per a qualsevol que doni informació que permeti trobar els culpables.

El primer ministre va demanar també que “es tornin a consumir maduixes”. Els sabotejado­rs de maduixes, com se’ls anomena a Austràlia, no només posen en perill la salut dels consumidor­s, sinó que amenacen una indústria que genera cada any 130 milions de dòlars australian­s (80 milions d’euros).

Molts supermerca­ts del país han decidit deixar de vendre maduixes. Els agricultor­s estan desesperat­s, centenars de milers de maduixes es podreixen amuntegade­s a les granges. Molts cultivador­s han decidit comprar detectors de metall per tractar d’insuflar confiança en els consumidor­s.

Per compensar les pèrdues, el Govern australià ha promès que destinarà un milió de dòlars australian­s (614.642 euros) per ajudar els afectats.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain