La Vanguardia (Català)

Trump veu “injusta” l’acusació de violació contra el jutge Kavanaugh

La doctora Ford vol que l’FBI investigui els fets abans de testificar al Senat

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

El Partit Republicà amenaça de continuar endavant amb la confirmaci­ó de Brett Kavanaugh la setmana que ve si Christine Blasey Ford, la dona que l’acusa d’intentar violar-la fa més de 30 anys, quan tots dos eren menors, no compareix dilluns vinent davant la comissió judicial del Senat.

Ford, una professora de la Universita­t de Califòrnia de 51 anys, no vol que sigui la seva paraula contra la del jutge Kavanaugh quan narri l’incident davant els senadors i ha reclamat a través de la seva advocada que l’FBI investigui les seves al·legacions, com ha fet en altres casos. Només així els fets i testimonis seran examinats de forma neutral i els senadors estaran “plenament informats abans de dur a terme l’audiència o de prendre qualsevol decisió”, ha plantejat l’advocada Debra Katz en una carta al president de la comissió judicial, Chuck Grassley. La sessió extraordin­ària de dilluns es va anunciar abans que Ford acceptés testificar i amb només sis dies de temps per preparar-se. Alguns senadors, es queixa, ja s’han format una opinió dels fets i creuen que està “confosa”.

En el context del moviment de denúncia d’abusos sexuals #MeToo i a menys de 50 dies per a les eleccions legislativ­es de meitat de mandat, el Partit Republicà s’ha cuidat molt d’atacar la dona. Fins i tot el president Donald Trump, que sempre fins ara havia defensat l’acusat en altres casos (fos ell mateix o altres homes), es va mostrar molt caut i va proposar escoltar el que Ford hagués de dir abans de prendre cap decisió sobre el seu candidat al Suprem, un jutge de Washington de 53 anys de perfil ultraconse­rvador. L’acusació contra Kavanaugh ha suscitat alguns dilemes ètics als Estats Units, com si és just acusar algú per un fet ocorregut tres dècades enrere, en aquest cas quan els protagonis­tes eren menors, i com actuar davant al·legacions que, encara que després no es provin, poden tacar per sempre la reputació d’algú.

En vista dels dubtes sobre la compareixe­nça, el to ha començat a canviar. “S’està tractant el jutge Kavanaugh i la seva família de forma molt dura. Crec que és molt injust el que està passant”, va dir ahir Trump. “M’agradaria molt sentir el que té a dir (Ford). Si apareix i fa una compareixe­nça creïble, serà interessan­t i haurem de prendre una decisió, però se’m fa molt difícil imaginar que hagués passat res”.

L’estratègia dels republican­s de

Els republican­s amenacen de continuar endavant amb la confirmaci­ó del jutge si la dona no compareix

cara a l’audiència, si arriba a produir-se, podria passar per qüestionar no els fets sinó que Kavanaugh sigui el noi que, ebri, la va acorralar en una habitació durant una festa adolescent i va intentar violar-la el 1982. És el que el jutge ha dit al senador republicà Orrin Hatch, que probableme­nt Ford es confon de persona, que ell no va assistir a aquella festa.

La petició que l’FBI intervingu­i va ser interpreta­da pels republican­s com una maniobra dilatòria instigada pels demòcrates per frenar la confirmaci­ó de Kavanaugh i algunes veus van apostar per continuar endavant amb els tràmits si la dona no compareix dilluns. L’oficina de Grassley està disposada a enviar una delegació a la seva casa de Califòrnia per recollir-ne el testimoni. Des que va fer pública la seva identitat, la professora ha rebut nombroses mostres de suport però també amenaces de mort i altres formes d’assetjamen­t que l’han obligat a fugir de casa seva juntament amb la seva família, ha explicat la seva advocada. “Malgrat que cap superviven­t d’una agressió sexual no hauria de ser sotmesa a aquesta prova” (reviure el “traumàtic i horrorós episodi” davant dues dotzenes de senadors en directe a la televisió nacional i “a la mateixa taula” que el jutge Kavanaugh), l’advocada manté que Ford vol “cooperar” amb el Senat i la justícia per aclarir-ho.

 ?? KEVIN LAMARQUE / REUTERS ?? El president Trump abraça un noi en un centre de distribuci­ó de menjar als afectats pel Florence, a Carolina del Nord
KEVIN LAMARQUE / REUTERS El president Trump abraça un noi en un centre de distribuci­ó de menjar als afectats pel Florence, a Carolina del Nord

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain