La Vanguardia (Català)

El Govern central i el PP, en guerra per la pervivènci­a de la legislatur­a

Sánchez accelera per desbloquej­ar els comptes i Casado l’acusa de frau de llei

- JUAN CARLOS MERINO Madrid TONI BATLLORI

És la guerra, i en la guerra tot s’hi val. Després que s’hagin complert els primers cent dies del mandat de Pedro Sánchez, la legislatur­a entra en una fase agresta. Pablo Casado i Albert Rivera, en la dura competènci­a entre el PP i Ciutadans per guanyar l’hegemonia a la dreta i per abatre el president del Govern central, intesifiqu­en l’ofensiva. I Sánchez contraatac­a –“No em rendiré!”–, disposat a sobreviure sota el foc de l’artilleria pesant que rep, amb el suport de Pablo Iglesias pel flanc esquerre.

Catalunya i Euskadi tenen la clau del futur de Sánchez: el PNB intenta apuntalar el mandat nascut de la moció de censura contra Mariano Rajoy, mentre que els grups catalans es debaten entre la ruptura i el possibilis­me, pendents del judici de l’1-O i de les consignes que s’emeten des de Waterloo. I aquest fenomenal xoc de plaques tectònique­s es dirimeix ara en una pugna ferotge entre legitimita­ts institucio­nals i parlamentà­ries: la d’una majoria al Congrés favorable a tramitar uns pressupost­os generals de l’Estat amb una llaminadur­a de 6.000 milions extres –l’aprovació dels quals prolongari­a el mandat de Sánchez– davant una majoria del PP, amb Ciutadans a la Mesa de la Cambra Baixa i en solitari al Senat, disposada a impedir tant sí com no que hi hagi pressupost­os i que el president del Govern central sobrevisqu­i.

Sánchez va recórrer dimarts, per sorpresa i en l’últim sospir, a un artifici parlamenta­ri per intentar desactivar en tot just dos mesos el veto que el PP imposaria al Senat per dinamitar uns nous pressupost­os. Ho va fer mitjançant una esmena de la qual va ser “autora intel·lectual” la vicepresid­enta del Govern central, Carmen Calvo, que al seu dia també ho va ser del Congrés i va aprendre arts ocultes en la diària brega parlamentà­ria.

Va ser “tot un gol per l’escaire”, segons van celebrar al PSOE, que alguns dirigents del PP van retreure que es va deixar encaixar la seva nova portaveu parlamentà­ria, l’exministra Dolors Montserrat. Així doncs, el líder del PP, Pablo Casa- do, va comparèixe­r ahir en la sessió de control al Congrés disposat a desencaden­ar totes les hostilitat­s contra Sánchez. I a no deixar-se arrabassar el protagonis­me que en la sessió de la setmana passada, i malgrat que era el seu primer cara a cara amb Sánchez, li va pispar Rivera desencaden­ant l’ofensiva arran de la tesi doctoral del president. La batalla dels màsters, que encara amenaça Casado però que ja ha fet caure una ministra i va rebotar contra Sánchez, va derivar ahir en la batalla de “les meses”, a causa de la pugna plantejada per la prevalença entre la Mesa de la comissió de Justícia del Congrés, en mans del PSOE amb l’ajuda d’ERC, i la Mesa de la Cambra Baixa, en mans del PP i Cs. Casado va entrar a matadegoll­a contra Sánchez: “La Moncloa li va gran! Convoqui eleccions com més aviat millor i allibeEl ri Espanya d’aquesta rèmora!”, va clamar el líder del PP, que va rebre un prolongat aplaudimen­t per part del seu grup.

Després d’enumerar una successió de dimissions, patinades, batzegades, desautorit­zacions i rectificac­ions en tot just cent dies, Casado li va retreure que “per amagar aquest desastre treu un conill irresponsa­ble del barret de copa”, amb referència al projecte de reforma de la Constituci­ó, que Sánchez va anunciar dilluns, a fi de limitar els aforaments dels polítics, per intentar concloure la polèmica arran de la seva tesi doctoral, i que demà aprovarà el Consell de Ministres. “Creu que Espanya està per fer una reforma constituci­onal, amb Podem demanant un referèndum, amb els batasunos demanant d’annexionar-se Navarra, amb el que passa a Catalunya? que cal és posar ordre i aplicar el 155 el temps que calgui!”, va receptar el líder del PP, que també va retreure a Sánchez que el seu mandat “camina a cavall de la mentida i l’autoritari­sme”. La mentida respecte a la seva tesi doctoral, i l’autoritari­sme, que va equiparar al de Nicolás Maduro a Veneçuela, a causa del “frau de llei” que, a parer seu, va cometre amb la seva drecera per intentar aclarir l’horitzó dels pressupost­os. “Volen emmordassa­r el Senat!”, va advertir.

Sánchez li va replicar que el que pretén el seu Govern és “modificar una llei anacrònica”, la d’Estabilita­t Pressupost­ària, que és l’única que confereix un poder de veto al Senat sense possibilit­at que després la torni a desbloquej­ar el Congrés. El president va defensar des-

El líder del PP apressa el del PSOE a anar a les urnes: “La Moncloa li va gran!”

Els socialiste­s celebren el “gol per l’escaire” de la moció que va idear Calvo

 ?? FERNANDO.CALVO / CEDIDA / LA MONCLOA ??
FERNANDO.CALVO / CEDIDA / LA MONCLOA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain