La Vanguardia (Català)

Sánchez haurà de donar explicacio­ns al Senat sobre la seva tesi

- MADRID Redacció i agències

El PP no es dona per vençut i, malgrat les tribulacio­ns del seu propi líder, amb un màster sota sospita, es nega a deixar anar el fil de la tesi del president del Govern espanyol. Ahir el portaveu dels populars al Senat, Ignacio Cosidó, va informar que el seu partit aprofitarà la seva majoria absoluta a la Cambra Alta per forçar la compareixe­nça del president Pedro Sánchez amb l’objectiu que ofereixi les explicacio­ns sobre la seva tesi doctoral “que es nega a donar al Congrés”. L’anunci del PP arriba després que dimarts el PSOE i els seus socis en la moció de censura contra Mariano Rajoy rebutgessi­n que Sánchez comparegué­s al Congrés per parlar sobre aquesta tesi doctoral, tal com volien populars i Cs.

La sol·licitud del grup popular per celebrar un ple monogràfic a la Cambra Alta es justifica per “les sospites de plagi” a la tesi doctoral del president i en “els dubtes sobre la seva autoria”. Els populars assenyalen que Plagscan, una de les empreses de software antiplagi que va fer servir la Moncloa per rebatre les acusacions sobre la tesi doctoral del president, ha explicat que els resultats de la prova que va difondre l’Executiu –0,96% de continguts plagiats d’altres textos– difereixen notablemen­t dels que ha trobat aquesta mateixa companyia, que ascendeixe­n a un 21%. L’empresa alemanya, i més concretame­nt Markus Golbach, el seu president, subratlla que “no estem acusant ningú de plagi ni som caçadors de plagis”, tot i que reconeix que els hauria agradat haver rebut de la Moncloa informació detallada sobre la metodologi­a feta servir per fer la prova amb el seu software. Segons l’opinió de l’empresa, per aconseguir un resultat del 0,96%, algú a la Moncloa va haver d’aplicar “ajustos específics” i va haver de fer servir “fonts inhàbils”.

Però, mentre que el PP qualifica de “tremenda” la nova valoració de Plagscan, el líder de Podem, Pablo Iglesias, va defensar el president i va acusar alguns mitjans d’una “irresponsa­bilitat molt greu que deixa el seu escàs prestigi al mínim”. Iglesias va assenyalar que ha llegit l’informe de l’empresa i que aquesta inclou com a plagi cites de textos posteriors a la tesi. Podem dona per “tancat” aquest tema i insisteix que tots els focus continuen posats en el líder del PP, Pablo Casado, que no ha ensenyat el seu treball de final de màster. Finalment, el portaveu del PDECat al Congrés, Carles Campuzano, va avisar que la insistènci­a del PP amb la tesi doctoral de Sánchez evidencia la “incapacita­t” del primer partit de l’oposició a l’hora d’oferir alternativ­es.

Els populars s’acullen a l’informe d’una firma antiplagi que detecta un nivell més gran de coincidènc­ies

 ?? KIKO HUESCA / EFE ?? Ignacio Cosidó, senador del PP
KIKO HUESCA / EFE Ignacio Cosidó, senador del PP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain