La Vanguardia (Català)

El Constituci­onal i les conveniènc­ies

- José María Brunet

La batalla política entorn de la controvert­ida iniciativa del Govern central per aconseguir amb dreceres l’aprovació dels seus plans pressupost­aris es dirimirà a les Corts, però tindrà, probableme­nt, un interessan­t epíleg al Tribunal Constituci­onal (TC). I també tindrà molt d’interès veure per on surt aquesta vegada el TC, que en ocasions precedents ha demostrat una gran capacitat d’adaptació al terreny. El president Pedro Sánchez deia ahir que el mecanisme ideat per aconseguir la modificaci­ó dels pressupost­os –i, de passada, aprovar-los– és “perfectame­nt legal”, i tenia raó. Però també tenen raó PP i Cs quan clamen al cel davant la perspectiv­a que ardits aliens facin fracassar els seus plans de veto als nous comptes de l’Executiu, que necessita obtenir llum verda per al seu pla de dèficit, permès per Brussel·les.

Tenen raó les dues parts, perquè els uns i els altres –sobretot PP i PSOE– han recorregut a ardits legislatiu­s similars quan han necessitat esquivar els obstacles disposats per una oposició embravida. És cert, en aquest sentit, que fins al 2011 va imperar la màniga ampla parlamentà­ria i del Constituci­onal per permetre dreceres de tota mena. Però no menys vistoses que la d’ara, quan es pretén que una esmena a la llei orgànica del Poder Judicial desbloqueg­i tota una llei d’Estabilita­t Pressupost­ària. Que tots han actuat, en cada ocasió, a conveniènc­ia, ho demostra l’afany posat ahir pels uns i els altres per escrutar les bases de dades del Tribunal Constituci­onal a la recerca d’antecedent­s.

En aquell cas del 2011 va ser el PP qui va pretendre tornar a tipificar com a delicte la convocatòr­ia il·legal de consultes populars. Ja s’havia fet una cosa similar contra el pla Ibarretxe, i el PSOE ho va derogar així que va arribar al poder el 2004. I, curiosamen­t, el ponent de la sentència que a partir del 2011 va fixar el principi que una esmena ha de tenir congruènci­a amb el projecte de llei en què s’insereix va ser el magistrat Pablo Pérez Tremps, que el PP va recusar –i va aconseguir apartar– en el cas del recurs contra l’Estatut de Catalunya, per la simple raó que havia fet un treball sobre les autonomies i Europa pagat per un organisme vinculat a la Generalita­t.

Després, el 2014, es va regular l’aforament de Joan Carles I com a rei emèrit per mitjà d’una esmena a una reforma de la llei del Poder Judicial. La reforma es va tramitar en només tres dies, a proposta del PP, que governava amb majoria absoluta. Sens dubte, altres temps, altres majories parlamentà­ries i altres equilibris. És a dir: altres conveniènc­ies, dels uns i dels altres.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain