La Vanguardia (Català)

El PP maniobra per frenar les urgències del Govern central

-

bloquejar la tramitació parlamentà­ria que té l’aval d’una majoria a l’hemicicle, però que, va lamentar, una minoria –el PP i Cs– impedeix a la Mesa del Congrés. Després d’abandonar l’hemicicle Sánchez va assegurar que la “tècnica parlamentà­ria” a què va recórrer, i que el PSOE va advertir que el PP ja la va fer servir en reiterades ocasions durant el mandat de Rajoy, “és perfectame­nt legal”. “L’important és que tindrem un pressupost­os amb 6.000 milions més, que serà suficient per reconstrui­r l’Estat del benestar i continuar garantint la cohesió social”, va celebrar.

El PP, però, va dissenyar tot seguit una contraofen­siva total per mirar d’impedir que Sánchez se surti amb la seva, en el que la mateixa Dolors Montserrat va qualificar com “un gran frau, una estafa en tota regla i una indecència democràtic­a”. Avui mateix reclamarà a la Mesa de la comissió de Justícia que no admeti l’esmena que dimarts van registrar els socialiste­s. Però, atès que en aquest òrgan el PP no té majoria –la té el PSOE, amb ERC–, presentarà un recurs d’alçada a la recerca de l’empara de la Mesa del Congrés, on el PP sí que té majoria amb Cs. La seva intenció és impedir, o almenys frenar, l’estratègia del Govern socialista. En últim extrem, el PP recorreria al Tribunal Constituci­onal.

Malgrat que alguns veterans socialiste­s, que observen encara incrèduls els moviments de Sánchez, donaven per fet que la possibilit­at que es poguessin tramitar i fins i tot aprovar uns nous pressupost­os era “molt remota”, ahir a la direcció del PSOE ja es mostraven convençuts que, ben al contrari, és una possibilit­at “molt real”. Segons remarquen, per aprovar-los tindrien el suport d’Units Podem i del PNB, i afegeixen que “als grups catalans també els interessa que hi hagi pressupost­os”, tenint en compte la situació econòmica que pateix la Generalita­t. Des del PSOE, a més a més, destaquen que dimarts ERC i el PDECat també van votar la seva reforma de la llei d’Estabilita­t Pressupost­ària.

Ara bé, ahir el portaveu d’ERC, Joan Tardà, va llançar durant la sessió de control una advertènci­a molt clara a Sánchez, després d’instar-lo a proposar la seva fórmula perquè els catalans –independen­tistes i no independen­tistes– puguin decidir lliurement el seu futur. “Si no insta la fiscal general de l’Estat a retirar l’acusació de rebel·lió, com serà possible pactar els pressupost­os? Gairebé és un impossible!”, va avisar Tardà. I si Sánchez no mou fitxa, el portaveu d’ERC el va alertar: “Catalunya serà la seva tomba política!”. El president del Govern central li va replicar: “Ni més murs ni més dretes, sinó convivènci­a. La prioritat no és la independèn­cia, sinó la convivènci­a”. Malgrat els avisos de Tardà, l’Executiu central va celebrar després que la Generalita­t estigui disposada a enviar un representa­nt –per més que sigui tècnic, i no polític– a la reunió de la comissió de finançamen­t autonòmic que se celebrarà la setmana que ve. Aquest fòrum multilater­al s’afegirà a una nova cita bilateral: la recuperaci­ó de la comissió mixta Estat-Generalita­t d’Afers Econòmics i Fiscals.

Tardà adverteix que no avalarà els comptes si la Fiscalia no retira l’acusació de rebel·lió

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Casado va retreure a Sánchez el “desastre” dels cent dies de mandat
EMILIA GUTIÉRREZ Casado va retreure a Sánchez el “desastre” dels cent dies de mandat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain