La Vanguardia (Català)

La falta d’acord sobre els diputats suspesos posa en risc el Govern

JxCat és partidària de sotmetre la resolució de Llarena al ple del Parlament

- JOSEP GISBERT

Quan falten tot just dues setmanes per al debat de política general al Parlament –els dies 2, 3 i 4 d’octubre–, JxCat i ERC continuen sense arribar a un acord sobre la substituci­ó dels diputats suspesos pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena arran del seu processame­nt per l’1-O. Les dues formacions han intensific­at els contactes els últims dies, però malgrat això persisteix­en les diferèncie­s per trobar una sortida a la situació de Carles Puigdemont –a Waterloo–, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Jordi Sànchez –presos a Lledoners– que satisfaci totes les parts. Els uns i els altres són conscients que, en cas de continuar així, la falta de solució pot acabar posant en risc l’estabilita­t del mateix Govern.

L’última reunió es va fer ahir mateix al centre penitencia­ri de Lledoners, entre els representa­nts de JxCat i ERC, el president del Parlament, Roger Torrent, i els mateixos afectats –l’expresiden­t de la Generalita­t en contacte des de Waterloo–, en un intent de desbloquej­ar el conflicte, però l’acord tampoc no va arribar. Formalment les dues parts no preveuen la possibilit­at de no tancar un pacte, però la realitat és que el problema es manté enquistat en el mateix punt en què va quedar quan va esclatar al juliol i es va optar per posposar-lo fins després de les vacanmenys ces. Des d’aleshores, tanmateix, pràcticame­nt no hi ha hagut avenços i tant JxCat com ERC continuen en les mateixes posicions, si és que no les han endurit encara més.

ERC, en línia amb el criteri dels serveis jurídics del Parlament, és partidària d’aplicar la resolució de Llarena i fer efectiva, amb un acord de la Mesa, la substituci­ó temporal dels diputats suspesos per altres companys dels seus grups respectius de manera que aquells conservin l’acta, la majoria independen­tista no s’alteri i les decisions que s’adoptin a la Cambra en aquesta nova situació siguin efectives i no impugnable­s. JxCat s’avenia, al juliol, a aplicar la mesura a tots els diputats suspesos, a excepció de Puigdemont, que és el que a la fi va acabar frustrant l’acord. Ara, però, sosté que no es pot substituir, i encara suspendre, cap dels diputats, i és partidària de portar la qüestió al ple, a partir d’una proposta de la comissió de l’Estatut del Diputat, perquè sigui aquest òrgan, i no la Mesa, el que decideixi si accepta o no la resolució de Llarena. La declaració de Puigdemont que és només el Parlament el que pot decidir sobre la seva situació és tota una declaració d’intencions en aquest sentit. Una posició en part semblant a la que ha preconitza­t des del primer moment la CUP –favorable a fer que el ple rebutgi la suspensió–, que, si es concreta, o bé podria causar una nova fractura del bloc independen­tista, o bé obrir un nou front judicial entre el Parlament i el Tribunal Suprem.

JxCat i ERC, després de la reunió d’ahir a Lledoners, s’han instat a continuar negociant, amb la confiança que l’acord sigui possible

Fracassa una reunió a Lledoners i un sector exconverge­nt planteja eleccions si el pacte amb ERC no és possible

abans del debat de política general. I és que les dues parts són plenament conscients que “la hipòtesi del no acord crearia un escenari d’enorme dificultat que posaria en risc el Govern”, encara que sobre el paper tots asseguren que “ningú no ho vol”. Un sector de JxCat, malgrat tot, seria partidari de convocar noves eleccions si no es desbloquej­a la situació de manera relativame­nt ràpida, una possibilit­at que, de moment, ni la resta de la formació no comparteix ni de bon tros ERC, que considera que seria una opció “molt inconscien­t” que “no solucionar­ia res i crearia més inestabili­tat”. I el mateix Govern tampoc no vol sentir a parlar d’eleccions: algun dels socis, d’una banda, estaria disposat fins i tot a assumir el risc de governar sense majoria en cas que l’acord sobre els diputats suspesos no acabés sent possible, i la mateixa portaveu, Elsa Artadi, de l’altra, va descartar dimarts –en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu– l’ajornament del debat de política general per aquesta raó.

En aquest context, els missatges posteriors a la reunió d’ahir a Lledoners pretenien transmetre la sensació que és possible una sortida de consens i que la voluntat dels uns i dels altres és tenir-la enllestida precisamen­t abans del debat de política general. Els queden poc més de deu dies.

 ?? JOSÉ VILLALGORD­O / EFE ?? Carles Puigdemont va fer ahir una conferènci­a a la PXL University College de Hasselt (Flandes)
JOSÉ VILLALGORD­O / EFE Carles Puigdemont va fer ahir una conferènci­a a la PXL University College de Hasselt (Flandes)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain