La Vanguardia (Català)

Maragall desafia Borrell i reobre sense més tràmits la delegació a Berlín

- MARÍA-PAZ LÓPEZ

El Govern de la Generalita­t va triar Berlín per començar l’obertura de les seves delegacion­s a l’estranger en un acte ahir al vespre amb el conseller d’Acció Exterior, Ernest Maragall. “Seguim un camí que algú un dia va interrompr­e, i que no havia d’haver-se interrompu­t; continuem amb fermesa, amb més confiança en nosaltres mateixos, i com a institució”, va dir Maragall a la seu de la delegació, a la cèntrica Friedrichs­trasse.

L’acte va ser programat sense esperar que es resolgui el conflicte amb el Ministeri d’Exteriors, que el 23 d’agost va anunciar un recurs contenciós administra­tiu contra el decret de la Generalita­t del 26 de juny pel qual es restablien les delegacion­s a Alemanya, els Estats Units, França, Itàlia, el Regne Unit i Irlanda, i Suïssa.

“Cal deixar que els jutges actuïn; no podem fer cap altra cosa”, va dir ahir el ministre d’Exteriors, Josep Borrell, als passadisso­s del Congrés, segons informa Europa Press. El ministeri afirma que el decret de la Generalita­t va vulnerar la llei d’Acció i Servei Exterior de l’Estat del 2014, que estableix que les comunitats autònomes han de comunicar al Govern central la creació d’aquestes delegacion­s abans de posar-les en marxa. L’Executiu emet llavors tres informes: un del Ministeri d’Exteriors, sobre la seva adequació al principi d’unitat d’acció exterior de l’Estat, un d’Hisenda i un altre de Política Territoria­l.

Exteriors assegura que la Generalita­t li va comunicar el seu propòsit a penes 24 hores abans de la publicació del decret en què anunciava l’obertura les delegacion­s, circumstàn­cia que feia impossible emetre els informes.

Maragall, per la seva banda, va assegurar ahir que ignorava si el departamen­t que presideix Borrell ja havia presentat el recurs, i va puntualitz­ar que “com és contenciós, té un recorregut clàssic, que admet interpreta­cions. Aquí hi ha la interpreta­ció dubtosa de si es tracta d’una creació o d’una reobertura”. Aquest és el principal argument del Govern de la Generalita­t, que afirma que és una reobertura de la delegació i no pas una de nova.

La delegada a Berlín torna a ser Marie Kapretz, que al juliol va ser reconfirma­da en el càrrec. El Govern català té previst obrir la delegació a Londres el dia 27, i després les d’Itàlia i Suïssa. La de Brussel·les va ser l’única que es va mantenir oberta. Per designar els delegats als Estats Units i a França la Conselleri­a d’Exteriors va obrir una convocatòr­ia pública, que es va tancar dissabte passat. Per a la plaça de Washington hi ha 57 aspirants, i per a la de París, 39.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain