La Vanguardia (Català)

El jutge imputa 13 policies més per les càrregues de l’1-O

També cita com a investigat l’home que va perdre un ull

- Barcelona

El jutge que investiga les càrregues policials de l’1 d’octubre passat ha citat a declarar com a investigat­s 13 agents més de la Policia Nacional. Arran d’aquella actuació, un manifestan­t va perdre un ull per l’impacte d’una pilota de goma, però el jutge també l’imputa per haver llançat una tanca contra els agents abans de patir la lesió.

En aquesta ocasió, la citació dels policies respon a l’actuació que van dur a terme a l’escola Ramon Llull de Barcelona, que va ser un dels centres on es va amuntegar més nombre de persones i on la policia va carregar amb més contundènc­ia. L’operació policial desplegada aquell dia per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil amb l’objectiu d’impedir el referèndum il·legalitzat pel Tribunal Constituci­onal va acabar en una manifestac­ió de protesta als carrers de l’Eixample. La concentrac­ió va derivar en més càrregues policials a fora de l’escola per dissoldre les protestes, per a la qual cosa van fer servir material antiavalot­s, com ara porres i fins i tot pilotes de goma. Un dels projectils va impactar en Roger Español, un jove que va perdre la visió d’un ull arran de l’impacte. L’afectat va denunciar tres agents de la Policia per les seqüeles que li van provocar, però en el marc d’aquella investigac­ió han aparegut unes imatges en què es veu el jove llançant una tanca contra els agents. El jutge, després de veure els vídeos, ha decidit citar-lo a declarar en qualitat d’investigat. En el seu escrit, assenyala que el jove s’enfronta en més d’una ocasió als agents i, en un moment determinat abans de patir les greus lesions, llança una tanca de seguretat a un agent i també pica amb el peu una d’aquelles tanques, que xoca per darrere contra un agent”.

Ahir Español va eludir comentar la citació per recomanaci­ó dels seus advocats, si bé es va felicitar per la nova imputació de més agents que van participar en les càrregues a l’Escola Ramon Llull. La seva va ser una de les més de 250 denúncies que es van interposar a Barcelona per persones que van quedar ferides per l’operació policial contra l’1-O, si bé 51 van ser arxivades perquè no es van poder identifica­r els agents actuants.

De moment la instrucció prosseguei­x. Fins ara hi ha 22 agents de la Policia Nacional investigat­s. El jutge d’instrucció número 7 de Barcelona, en qui recau la investigac­ió, ha subratllat a les seves interlocut­òries que els agents van actuar amb desproporc­ió i van donar en alguns casos cops injustific­ables. En el seu últim escrit retreia als agents que no van actuar amb “la proporció exigida” i fins i tot en alguns casos la seva intervenci­ó als centres de votació va arribar a ser “perillosa”.

 ?? MIQUEL CODOLAR / ACN ?? Roger Español
MIQUEL CODOLAR / ACN Roger Español

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain