La Vanguardia (Català)

Fortes crítiques a la consellera per la idea de cobrar per emprovar-se roba

- Agències

La consellera d’Economia de Castella i Lleó, Pilar del Olmo, es va haver de defensar ahir de les crítiques que ha suscitat la seva proposta de crear una espècie d’“impost d’emprovador­s”, és a dir, que els comerços cobrin als clients per emprovar-se la roba amb la finalitat de fer front al comerç digital. “Només era una idea”, va declarar després que els partits de l’oposició i les federacion­s de comerciant­s se li tiressin a sobre. “Però em satisfà que hagi generat debat”, va afegir la consellera.

“Ens pensàvem que era una broma”, va ironitzar el president del PSOE regional, Pedro González, que va acusar la consellera del PP de rebaixar els impostos “als seus” per plantejar després propostes “retrògrade­s” que, segons va advertir, només perjudicar­ien el consumidor final i suposarien, a més a més, el “cop de gràcia” al sector del comerç. “O no l’havia treballat gaire o se li va acudir al cotxe mentre anava” a Madrid, va lamentar González. Els socialiste­s demanen un altre tipus de recursos.

Per la seva part, el portaveu de Ciutadans a Castella i Lleó, Luis Fuentes, va assenyalar l’excés d’intervenci­onisme en la regulació d’una activitat privada. Al plantejame­nt de Del Olmo també van reaccionar els comerciant­s, a qui els sembla “una bestiesa”.

La consellera va plantejar a la conferènci­a sectorial de comerç que dimarts va tenir lloc a Madrid la possibilit­at que el comerç cobri als clients per fer servir els emprovador­s, “cosa que és una realitat en altres països”. D’aquesta manera s’evitaria que s’emprovessi­n el producte i després l’acabessin comprant per internet. “Després la gent el compra a les grans companyies que venen a internet”, va assenyalar a la conferènci­a.

La consellera va advocar perquè el comerç tradiciona­l s’adapti als nous temps “amb mesures innovadore­s i revolucion­àries perquè d’aquí 20 anys hi continuï havent comerç a les ciutats i els pobles”. Ahir se’n va desdir: “Jo no he proposat res i només vaig posar uns quants exemples de com es podria incentivar el comerç de proximitat, ja que estic preocupada en vista de la pèrdua d’efectius del sector. Qui soc jo perquè un comerciant faci alguna cosa?”, va preguntar la política del PP.

Del Olmo ha mostrat la seva satisfacci­ó perquè l’exemple que està servint de polèmica està generant un debat per conscienci­ar la societat i els profession­als que cal “protegir, innovar i reinventar” un tipus de comerç que és part del paisatge urbà.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain