La Vanguardia (Català)

Maria Carme Roca

ESCRIPTORA

- Girona

La filòloga i escriptora Maria Carme Roca (62) va guanyar ahir el premi Prudenci Bertrana de novel·la, dotat amb 30.000 euros, per El far, una història ambientada a l’illa de Buda. Columna la publicarà el 7 de novembre.

El far, una història ambientada a l’illa de Buda de l’escriptora Maria Carme Roca Costa (Barcelona, 1955), es va fer ahir a la nit amb el premi Prudenci Bertrana de novel·la, dotat amb 30.000 euros, que es va lliurar en un cerimònia a l’Auditori de Girona.

L’autora, amb més de cinquanta títols publicats, va destacar el poder d’atracció del far de l’illa de Buda, construït el 1864 i enderrocat la Nit de Nadal del 1961 per l’embat de les ones, per explicar una història en què tenen protagonis­me “diverses forces”, com la força de la natura, de l’amor, dels petits detalls o de la convicció. Roca va exposar ahir durant la roda de premsa prèvia al lliurament dels premis que El far explica com la Diana descobreix durant una celebració familiar, a través de mirades i silencis, que la seva mare no és la persona que semblava que era. “El fet de descobrir que pot haver estat amant del seu oncle li dona una força que li permet plantar cara a una mare castradora, que l’ha acovardit sempre i l’ha tingut lligada”, va afirmar. La indagació d’aquest passat i dels orígens familiars la porta fins a l’illa de Buda, en una acció que passa en gran part al segle XX, amb pinzellade­s també al XIX. L’editorial Columna publicarà l’obra.

El Carles Rahola d’assaig el va guanyar l’escriptor i periodista Vicenç Villatoro (Terrassa, 1957) per Massa foc, una obra amb què pretén explicar que la política d’Occident bascula avui entre dues maneres d’entendre el món i de fer política encarnades en dos personatge­s arquetípic­s i contraposa­ts de la Florència dels Mèdici de finals del XV: Savonarola i Maquiavel. Villatoro, que assegura que l’elaboració d’aquest assaig li ha costat vint anys, va destacar el paper del lector, que podrà projectar en la lectura aquelles frases que sent diàriament.

L’escriptor, dramaturg i actor Jordi Folck (Reus, 1961) va guanyar el Ramon Muntaner de literatura juvenil amb El noi de paper , un llibre que va començar a escriure quan el seu fill de 30 anys en tenia només dos. Va ser ell qui el va inspirar a partir de la ingènua frase “adeu papa, paperet” per crear una novel·la en què el protagonis­ta és un noi de paper nascut d’un matrimoni de llibreters. Un homenatge, segons Folck, als llibres de paper i a grans personatge­s de la literatura com Pinotxo, Peter Pan, el Petit Príncep i el màgic d’Oz.

El filòleg Marc Rovira (Barcelona, 1989) va aconseguir el premi Miquel de Palol de poesia per Cap vespre; la cantant Judit Neddermann (Vilassar de Mar, 1991) va guanyar el premi Cerverí a la millor lletra de cançó pel tema No volem més cops, i la professora de llengua catalana Anna Riera (Barcelona, 1985) va ser distingida per la seva experiènci­a didàctica Llums, càmera, poesia..., un projecte de divulgació poètica a partir de formats audiovisua­ls que ha posat en pràctica a Olot.

 ??  ??
 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Jordi Folck, Marc Rovira, Maria Carme Roca, Vicenç Villatoro i Anna Riera ahir a Girona
PERE DURAN / NORD MEDIA Jordi Folck, Marc Rovira, Maria Carme Roca, Vicenç Villatoro i Anna Riera ahir a Girona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain