La Vanguardia (Català)

Nicolás Maduro

PRESIDENT DE VENEÇUELA

- Buenos Aires. Correspons­al ROBERT MUR

Amnistia Internacio­nal va publicar ahir un duríssim informe contra el règim de Maduro, al qual acusa de passivitat davant la delinqüènc­ia i fins i tot de perpetrar milions d’execucions extrajudic­ials que s’acarnissen amb els joves més pobres.

Amnistia Internacio­nal (AI) es va sumar ahir a l’ofensiva contra el règim chavista. L’organitzac­ió va fer públic a Buenos Aires un informe sobre Veneçuela que no se centra en les restriccio­ns democràtiq­ues ni en l’èxode dels seus ciutadans. L’estudi s’enfoca en la passivitat de l’Estat davant els elevats nivells de delinqüènc­ia, les primeres víctimes de la qual són els joves pobres, emparedats entre les bandes criminals i l’abús d’autoritat policial: l’oenagé acusa les forces de l’ordre de cometre milers d’homicidis.

No obstant, Amnistia aclareix que només ha pogut documentar vuit casos –entre el 2012 i el 2017– de les suposades execucions extrajudic­ials, que compta per milers donant credibilit­at a l’informe de l’any passat de l’exfiscal general de Veneçuela, Luisa Ortega Díaz, quan va denunciar el president Nicolás Maduro davant el Tribunal Penal Internacio­nal de la Haia. Ortega va assegurar que entre el 2015 i juny del 2017 les forces de seguretat havien comès 8.292 homicidis. Tot i això, i encara que les xifres es refereixen al període en què va exercir de fiscal general chavista, aleshores ja s’havia exiliat i convertit en opositora, després d’enfrontar-se a Maduro.

L’informe d’AI, titulat “Això no és vida. Seguretat ciutadana i dret a la vida a Veneçuela”, denuncia la passivitat de l’Estat davant la creixent delinqüènc­ia i recull que el 2016 es va donar l’“índex d’homicidis més alt de la història” del país, amb 21.700 de morts. L’organitzac­ió assegura que el Govern ofereix “xifres imprecises” sobre insegureta­t i afirma que el 2017 la taxa d’homicidis va ser de 62 per cada 100.000 habitants, mentre que algunes oenagés augmenten a 89 aquell nombre.

En aquest sentit, AI remarca que el 95% de les víctimes d’homicidis van ser “homes joves d’entre 12 i 44 anys que vivien als barris més pobres del país”. L’organitzac­ió denuncia l’alt nivell d’impunitat, ja que assegura que no van ser sancionats el 98% de les violacions de drets humans ni el 92% dels delictes comuns.

“Amnistia Internacio­nal ha observat que malgrat que en els últims 17 anys el Govern ha aplicat almenys 17 plans de seguretat, l’Estat no ha complert amb les seves obligacion­s de prevenir la violència armada i els seus efectes, ni tampoc ha investigat, sancionat ni reparat els drets conculcats de les víctimes”, indica l’entitat, assegurant que “ha pogut observar que els funcionari­s de l’Estat, guiats per una racionalit­at militar, han fet servir la força de forma abusiva i excessiva amb regularita­t i, en alguns casos, de manera letal i intenciona­da en el marc dels operatius de seguretat”.

L’informe es publica quan creix la pressió exterior contra el chavisme i després que el secretari general de l’OEA, l’uruguaià Luis Almagro, s’atrevís la setmana passada a suggerir una intervenci­ó militar a Veneçuela, encara que després va dir que les seves paraules havien estat “mal interpreta­des”.

Cap país llatinoame­ricà no avala una intervenci­ó militar. Almagro va ser desacredit­at fins i tot pel president uruguaià, Tabaré Vázquez, que ahir va afirmar que discrepa “totalment” de les seves opinions i que el seu país no li donarà suport si es postula a la reelecció.

D’altra banda, el Ministeri d’Exteriors veneçolà va qualificar ahir d’“agreujant” l’últim informe mundial dels EUA sobre terrorisme, que afirma que Veneçuela continua sense cooperar “plenament amb els esforços antiterror­istes”.

Mentrestan­t, l’expresiden­t espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, continua donant aire a Maduro, que va tornar a visitar aquesta setmana a Caracas per provar de rellançar el diàleg amb una oposició els principals líders de la qual estan exiliats o a la presó. Zapatero va generar rebuig entre opositors i moltes cancelleri­es al declarar la setmana passada que l’èxode de veneçolans és conseqüènc­ia del bloqueig econòmic dels Estats Units. Fins i tot el mateix ministre d’Exteriors espanyol, Josep Borrell, es va desmarcar de l’exmandatar­i socialista quan va dir que les seves gestions i opinions són a títol “estrictame­nt personal”.

Tabaré Vázquez no vol la reelecció a l’OEA de l’uruguaià Almagro, després que suggerís una intervenci­ó militar

 ??  ??
 ?? FEDERICO PARRA / AFP ?? Imatge d’un carrer de Caracas, on l’èxode dels veneçolans deixa cada vegada més habitatges buits i amb els llums apagats
FEDERICO PARRA / AFP Imatge d’un carrer de Caracas, on l’èxode dels veneçolans deixa cada vegada més habitatges buits i amb els llums apagats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain