La Vanguardia (Català)

Arànega, èxit segur

-

Si tens l’actriu, gairebé tens l’èxit a la butxaca. El 1994 en va tenir Rosa Maria Sardà quan amb una gran Amparo Moreno va estrenar el popular monòleg de Willy Russell. En té ara al Goya Miquel Górriz amb una pletòrica Mercè Arànega, com a protagonis­ta única de Shirley Valentine. Des que es va estrenar el 1986 el text és un vehicle extraordin­ari per a una actriu capaç de maniobrar amb talent i sensibilit­at pels meandres anímics i existencia­ls que planteja l’autor en una comèdia sobre el retrobamen­t d’una mestressa de casa de mitjana edat amb ella mateixa. Valentine és el seu cognom de soltera, detall important a les societats en què la dona perd

JUAN CARLOS OLIVARES ‘Shirley Valentine’ és teatre amable que ofereix l’oportunita­t de gaudir amb una intèrpret excel·lent

mitja identitat quan és casa.

L’obra és una versió alleugerid­a del kitchen sink realism –teatre militant dels anys cinquanta i seixanta liderat per autors com Osborne o Wesker–, centrada en el despertar d’una dona als 50 (esposa, mare, professió: la seva llar) que observa com la seva vida de classe mitjana a Liverpool s’ha convertit en una rutina buida.

El renaixemen­t es presenta amb una oportunita­t inesperada d’escapar cap a una Mediterràn­ia idealitzad­a. Una illa grega de postal. Un fotograma pujat de contrast de Mamma Mia. Un divertit gest escenogràf­ic de Jon Berrondo. Russell utilitza tots els clixés per llançar un missatge esperançad­or d’alliberame­nt personal sense endinsar-se mai en el terreny de la ruptura dolorosa. Es deu al seu públic, que comprèn el neguit de la protagonis­ta, però aplaudeix encara més el gest de segona oportunita­t que ofereix al seu marit mentre espera relaxada en una platja de l’Egeu. Revolució blanca en un marc incomparab­le.

Shirley Valentine és teatre amable. Entretenim­ent digne que sobretot cal gaudir per l’oportunita­t de passar gairebé dues hores amb una intèrpret extraordin­ària. Mercè Arànega condueix el personatge –guiada per Górriz– per un subtil despullame­nt del personatge i també de l’actriu. Fins a arribar a la veu nua i honesta de les escenes finals. Un procés il·lustrat pel vestuari dissenyat per César Olivar. Un trompe-l’oeil genial fins que el personatge s’allibera de la disfressa. Una gran Arànega que comença l’obra amb el costumisme pujat per esquivar amb desimboltu­ra de bulevard els acudits fàcils que es creuen al seu camí –versió liverpooli­na de la Magda d’A tots els que heu vingut–, i pas a pas evoluciona cap a una interpreta­ció sense artificis, natural, molt de veritat. Una transforma­ció que engrandeix aquesta brillant conferènci­a confession­al. L’audiència: una paret de cuina, una roca grega i el feliç públic del Goya.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain