La Vanguardia (Català)

Aragonès esquiva la causa judicial per l’1-O

El fiscal vol imputar Jové per desobedièn­cia i malversaci­ó

- TONI MUÑOZ Barcelona

L’actual vicepresid­ent del Govern i home fort d’ERC, Pere Aragonès, queda de moment al marge de la investigac­ió pels preparatiu­s del referèndum de l’1-O. La Fiscalia Superior de Catalunya ha desestimat demanar la imputació del vicepresid­ent per desobedièn­cia perquè entén que l’any passat no ostentava un rang de prou rellevànci­a per impedir el referèndum, tal com li va exigir el Tribunal Constituci­onal.

El fiscal respon així a la petició que li va fer el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sobre si havia d’obrir una investigac­ió penal contra Aragonès després que el jutge d’instrucció 13 hagués elevat una exposició raonada al TSJC. El jutge, que fa més d’un any que investiga l’organitzac­ió i finançamen­t del referèndum, va trobar indicis de delicte en l’actuació d’Aragonès com a secretari d’Economia de la Generalita­t, segons li va indicar un informe de la Guàrdia Civil. Com que Aragonès és diputat i, per tant, gaudeix d’aforament, la causa es va elevar al TSJC, que abans de prendre una decisió va preguntar a la Fiscalia, que ahir va emetre un dictamen que proposa desestimar la imputació.

El fiscal assenyala que l’exposició d’indicis incriminat­oris contra Aragonès resulta “excessivam­ent feble” per atribuir-li el delicte de desobedièn­cia, però demana al jutge que continuï investigan­t per si es poguessin derivar indicis de delicte de la seva actuació.

L’argument que subratlla la Fiscalia és que no és el mateix desplegar tota la influència per propiciar un acte prohibit com el referèndum des d’una posició rellevant que des d’una posició de subordinac­ió, com la que en aquest cas ocupava Aragonès. Per tant, considera que el vicepresid­ent actual no tenia prou ascendènci­a respecte els seus caps per obeir el TC i impedir la celebració del referèndum.

En canvi, qui sí que tenia capacitat per paralitzar l’1-O, segons el parer del fiscal, era el seu cap a la conselleri­a, Josep Maria Jové, que ostentava el càrrec de secretari general de la Vicepresid­ència i d’Economia i Hisenda de la Generalita­t. En aquest cas, la Fiscalia sí que sol·licita al TSJC que l’imputi pels delictes de malversaci­ó, revelació de secrets i desobedièn­cia. El cas de Jové també va ser elevat al Tribunal Superior per la seva condició de diputat –per ERC– al Parlament. El jutge que l’investiga des del 20-S de l’any passat el considerav­a un dels

L’ex-número dos d’Economia s’enfronta a delictes de malversaci­ó, desobedièn­cia i revelació de secrets

homes clau, ja que en els escorcolls fets a casa seva i al seu despatx, la policia es va apoderar del document Enfocats i de dues agendes Moleskine que contenien el full de ruta cap a la independèn­cia. La Fiscalia li atorga un paper rellevant i d’aquí es desprenen els delictes que li imputa: desobedièn­cia, per no acatar la resolució del TC; revelació de secrets, pel presumpte ús fraudulent de les dades de l’Idescat per elaborar el cens universal per a la votació de l’1 d’octubre, i malversaci­ó de fons públics –el delicte castigat amb més pena–, per l’ús de “recursos públics per a finalitats contràries a les pròpies d’una administra­ció”.

El jutge del 13 va sol·licitar imputar Jové en la causa per rebel·lió que instrueix el Tribunal Suprem contra els líders del procés independen­tista, però el magistrat Pablo Llarena ho va rebutjar perquè va entendre que quan es van produir els presumptes episodis de violència del 20 de setembre de l’any passat estava detingut.

 ?? BERNAT VILARÓ / ACN ?? El vicepresid­ent del Govern, Pere Aragonès, dimecres en una conferènci­a a la Llotja de Mar
BERNAT VILARÓ / ACN El vicepresid­ent del Govern, Pere Aragonès, dimecres en una conferènci­a a la Llotja de Mar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain