La Vanguardia (Català)

Jutges llengualla­rgs

- TONI MUÑOZ Barcelona

El president del TSJC ha censurat els comentaris despectius amb el moviment independen­tista difosos a través d’un xat intern de jutges.

El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos, va fer un pas més que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i va censurar els comentaris despectius contra l’independen­tisme abocats en un xat intern de jutges. Ahir la polèmica va viure un nou capítol amb comentaris, divulgats per El Diario.es i El Mon.cat, que es van fer després de la negativa alemanya a extradir Carles Puigdemont per rebel·lió.

Un dels missatges deia el següent: “És el mateix que, per exemple, en un delicte de violació no s’hagués introduït el penis, sinó un objecte, a la vagina de la violada. A Espanya això és violació, però hi ha països en què això no és un delicte de violació. Però això no significa que l’abusador sexual no sigui un fill de puta, malgrat que no pogués ser extradit, ni que hagi trencat el sistema”.

Els comentaris despectius van servir de munició al Govern de la Generalita­t per qüestionar la neutralita­t del poder judicial i demanar la dimissió del president del CGPJ i del Suprem, Carlos Lesmes.

Ahir Barrientos va compartir “la preocupaci­ó pels continguts introduïts per uns quants jutges en el sistema d’intercanvi privat de comunicaci­ons entre magistrats” i va instar el CGPJ a depurar responsabi­litats “si n’hi hagués”.

El vocabulari utilitzat per Barrientos va ser molt mesurat. Es va referir a “pocs jutges” perquè entén que no es pot generalitz­ar el conjunt del poder judicial, que considera “plenament independen­t en la seva comesa jurisdicci­onal”, i també va fer servir el terme “privat” per afirmar que el contingut dels missatges no es va publicar, de manera que quedaria fora del debat que els jutges autors dels improperis haguessin incorregut en un delicte d’odi. El president del TSJC va deixar clar que els jutges tenen ideologia, malgrat que desenvolup­en la seva funció de manera independen­t mitjançant una “anàlisi serena i racional”.

Tot i això, Barrientos sí que va carregar contra el Govern per haver “qüestionat la neutralita­t dels jutges i projectat ombres que debiliten la independèn­cia judicial com a valor constituci­onal”. “Només puc lamentar que sigui des d’un altre poder públic des del qual es busca deslegitim­ar davant la ciutadania el seu poder judicial”, va concloure.

Barrientos insta el Poder Judicial a depurar responsabi­litats, “si n’hi hagués”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain