La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

La selecció dels candidats a les pròximes eleccions municipals a Barcelona, i la decisió de la Fiscalia del Tribunal Suprem de no investigar els estudis del popular Pablo Casado.

FALTEN vuit mesos llargs per a les eleccions municipals de Barcelona. L’ambient preelector­al és tens i el futur és incert. És veritat que en el grup de BComú, que ocupa l’alcaldia, hi ha pocs dubtes que Ada Colau repetirà candidatur­a i provarà de conservar la vara de comandamen­t. Però la situació en les altres formacions és ara més impredicti­ble. Manuel Valls, l’ex-primer ministre francès, presentarà la seva candidatur­a dimarts. Tot indica que s’envoltarà d’un equip de col·laboradors aliens a Ciutadans, la qual cosa ha causat alguna inquietud en aquest partit. Tant a ERC com al PDECat, els candidats que van vèncer en les respective­s primàries semblen descavalca­ts: el republicà Alfred Bosch va anunciar dijous que cedia el pas a Ernest Maragall; Neus Munté tindria ja molt poques possibilit­ats de defensar els colors postconver­gents en la cursa cap a l’alcaldia. Altres polítics independen­tistes mantenen aspiracion­s, ignorant encara fins a on els portaran. Jaume Collboni, el presumible candidat socialista, no pot afirmar que quan soni l’hora decisiva seguirà sent-ho. Ni tan sols Alberto Fernández, l’incombusti­ble cap de fila popular, pot assegurar que repetirà en les condicions habituals.

Impera, en suma, la indefinici­ó. Una indefinici­ó que ja s’ha produït en conjunture­s més tranquil·les que l’actual. Però que ara està estretamen­t relacionad­a amb una divergent conceptuac­ió del significat i el valor polítics de Barcelona. Per als candidats que encara prioritzen el component ideològic, com és el cas de Colau, la pròxima batalla de Barcelona té a veure, prioritàri­ament, amb la ciutat, amb els sistemes de gestió que convé aplicar-hi i, en últim extrem, amb el model social que hauria de ser dominant. Però per a bona part dels contendent­s restants –i així ho han expressat ells mateixos, sense embuts– la batalla per l’alcaldia de Barcelona es planteja en termes nacionals. Es tracta de conquerir la capital catalana per avançar a continuaci­ó cap a un estat independen­t.

Creiem que, en qualsevol circumstàn­cia, Barcelona és una ciutat prou important perquè tots els esforços que es facin per dirigir-la estiguin orientats cap a la consecució del progrés col·lectiu i del benestar de cadascun dels barcelonin­s. Cada administra­ció té la seva comesa i les seves responsabi­litats. Les de l’Ajuntament de Barcelona són millorar el funcioname­nt de la ciutat i la vida dels seus habitants. És cert que, si això s’aconseguei­x, Barcelona podrà actuar com a renovat motor de Catalunya. Però també ho és que si s’utilitza com un simple ressort per a finalitats extramunic­ipals potser no s’assoliran els objectius buscats i, alhora, se’n descuidarà el dia a dia.

Heus aquí una cosa que no hauria de passar. En primer lloc perquè Barcelona, per tradició, facultats i amor propi, no s’ho pot permetre. En segon, perquè en els darrers temps s’han manifestat una sèrie de problemes en els àmbits de la seguretat, l’incivisme, els immigrants, el turisme i l’habitatge, per esmentar-ne uns quants, que reclamen atenció prioritàri­a i solució urgent. L’anhel independen­tista és legítim, com ho és, esclar, el constituci­onalista. Però per dirimir entre l’un i l’altre ja hi ha les eleccions autonòmiqu­es. La finalitat de les eleccions municipals és una altra: aconseguir una Barcelona millor per a tots els seus habitants. Aquest i no cap altre ha de ser l’objectiu dels que aspiren a governar-la algun dia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain