La Vanguardia (Català)

La Federació diu que no

L’RFEF comunica per carta la seva negativa actual al Girona-Barça als EUA

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ Barcelona

El partit de Lliga que el Barça i el Girona volen disputar a Miami ha topat amb un obstacle, ja que la Federació Espanyola de Futbol ha anunciat que no l’autoritza, al considerar que no compta amb els suports necessaris per part de clubs i futboliste­s, i a més suposaria una adulteraci­ó del campionat, ja que el Girona jugaria un partit menys a casa, i el Barça un menys a domicili.

La Federació Espanyola de Luis Rubiales no autoritza, “amb el plantejame­nt actual”, el partit que la Lliga presidida per Javier Tebas pretén organitzar a Miami el 26 de gener i que ha d’enfrontar al Girona i al Barcelona. Així li va fer saber ahir per carta l’RFEF a la Lliga. Un missatge que va arribar a les oficines d’aquest segon organisme cap al migdia i que incloïa una sèrie de punts pels quals no es dona el consentime­nt a exportar el partit. L’escrit, acompanyat d’un altre, també va ser remès a la UEFA i a la FIFA, perquè estiguin ben informades de l’actitud de la Federació i dels esdevenime­nts. Segons fonts de l’RFEF ara mateix les possibilit­ats que el matx se celebri a Miami “són del 0%”. Això significa que ja es pot donar per descartat? Doncs no. Encara queda marge per a la negociació tot i que el pols entre Rubiales, enutjat perquè la Lliga va començar el cas de manera unilateral, i Tebas pot ser dur, com el que manté el cap de la patronal amb el sindicat de jugadors (AFE), amb qui es va tornar a reunir dijous passat. De fet, la Federació Espanyola creu que, malgrat que la Lliga li faci arribar tots els permisos necessaris, aquesta temporada ja no arribarien a temps per una qüestió de terminis.

L’RFEF va explicar a La Vanguardia que a la carta es fa constar a la Lliga que “tal com ha demanat, la disputa d’aquest partit està vulnerant la reglamenta­ció federativa i és impossible que es dugui a terme”. Així

ASPECTES CLAU La Federació Espanyola argumenta que Tebas no té l’aprovació dels vint clubs ni la dels jugadors

mateix, es demana a Tebas que enviï la documentac­ió addicional que sustenta la petició. Segons l’RFEF la sol·licitud ha de tenir “l’aprovació per escrit dels vint equips de Primera i no només del Girona i el Barcelona”. En aquest sentit, el Madrid no sembla que estigui d’acord amb l’aventura patrocinad­a per Tebas i ha utilitzat Julen Lopetegui com a portaveu en més d’una roda de premsa perquè exposi la posició de l’equip blanc de manera indirecta.

La Federació Espanyola també expressa els seus dubtes davant una possible adulteraci­ó de la competició en recordar que hi hauria un equip (el Girona) que jugaria un partit menys a casa i un altre (el Barça) que disputaria un matx menys a domicili. Creu que això podria vulnerar la justícia i la igualtat de condicions al campionat.

A més, l’RFEF subratlla a la Lliga que tampoc no té el vistiplau dels futboliste­s i que mentre no disposi del permís dels protagonis­tes tampoc no hi pot haver una sol·licitud formal. Segons l’RFEF, la UEFA està totalment en contra de la iniciativa i en la mateixa línia estarien la Concacaf i la Federació dels Estats Units de Futbol.

Més enllà de les considerac­ions esportives la Federació Espanyola també vol saber el marc jurídic en què es desenvolup­aria el partit i quins acords econòmics portaria implícits. Finalment l’RFEF creu que es podrien perjudicar drets dels abonats als clubs (en aquest cas, els del Girona) i drets d’abonats audiovisua­ls. A tot això, i no és fútil, també s’hi suma la qüestió política, perquè la Federació utilitza com un argument més el fet que el Govern central no veu de bon ull el matx, perquè podria comportar el desplegame­nt de simbologia independen­tista.

El Barça i el Girona, que s’enfronten demà al Camp Nou, es mantenen a l’expectativ­a. Des del club blaugrana s’insisteix que la idea els sembla bé sempre que hi hagi concòrdia entre totes les parts. Si no, a jugar a Montilivi i ja està. L’equip gironí va afirmar ahir que ha rebut la carta de l’RFEF i assegura que “en cap moment no es denega l’autoritzac­ió per disputar el matx, sinó que es demana més informació”. Unes declaracio­ns en concordanç­a amb les verbalitza­des per Tebas. “Òbviament no en tenen gaires ganes però soc optimista. Ens han demanat més documentac­ió. Tirem endavant amb el partit. En dret esportiu i en l’historial, tenim raó i el partit s’ha de jugar a Miami el 26 de gener”, va sentenciar el president de la Lliga, que va recordar que la Supercopa, organitzad­a per la Federació Espanyola, es va disputar a Tànger i que va llegir una part de la carta rebuda als periodiste­s. Just la part que volia transmetre, la part en què se li demana més documentac­ió i no se li diu que no de manera taxativa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain