La Vanguardia (Català)

Icterícia

- Quim Monzó

La paranoia que hi ha amb el groc és definitiva­ment grotesca. La setmana passada els Bordegasso­s de Vilanova van anar al rodatge d’un espot promociona­l per a l’hospital Sant Joan de Déu. Es van presentar amb l’uniforme que fan servir sempre: camises de color groc, faixa negra i pantalons blancs. Quan l’agència publicitàr­ia els va veure els va dir que ni parlar-ne, que no podien aparèixer amb camises d’aquell color i que haurien de posar-se’n un altre. Però les equipacion­s dels castellers no són com les dels clubs de futbol, que tenen una primera samarreta i després una altra i últimament una tercera. En principi aquestes equipacion­s alternativ­es es feien servir quan els colors de tots dos equips s’assemblave­n massa. Ara és per una altra cosa: per vendre com més uniformes, millor. El futbol modern, en diuen. Però les colles castellere­s no funcionen així. Cada una té un color i prou. La Vella dels Xiquets de Valls porta camisa rosada, la Jove dels Xiquets de Valls la porta vermella, els Castellers del Riberal verda... No hi ha mai camisa alternativ­a! L’hospital es va afanyar a dir que ells no hi tenen res a veure. Sigui com sigui, perquè resulti més fàcil de pair faran l’espot barrejats

I mira que seria fàcil eliminar per sempre el color groc amb un simple decret llei...

amb altres colles, de manera que el groc dels Bordegasso­s quedi diluït entre tanta coloraina.

Fa uns dies, durant la manifestac­ió espanyolis­ta que hi va haver a Barcelona es va produir una situació interessan­t quan en una vorera va aparèixer un grup de persones amb samarretes grogues. La cosa va acabar bé perquè els de les rojigualda­s es van adonar que eren turistes japonesos. ¿Com ho van detectar? Doncs per les cares, per aquests ulls que en general tenen. Però ¿i si haguessin estat turistes francesos o anglesos amb trets facials occidental­s?

Aquesta setmana, a Madrid el groc també ha despertat recels. Dimecres, a la inauguraci­ó de la temporada del Teatro Real, després de la representa­ció de Faust dirigida per Àlex Ollé, quan va arribar l’hora de saludar, l’escenògraf i el figurinist­a ho van fer amb –horror!– llaços grocs a la solapa. Si tenim en compte que Ollé és un dels directors artístics de La Fura dels Baus, encara gràcies que no traguessin a saludar un vàter i un contenidor. Però és que aquell mateix dimecres n’hi va haver una altra de bona. Abans del partit de la Champions entre el Madrid i la Roma, els cossos de seguretat del Bernabeu van impedir que un grup de seguidors de la Roma hi entressin amb una pancarta groga que lluïa la paraula “Freedom”. ¿Pancarta groga i “freedom”? Independen­tistes catalans que es volen fer passar per italians, segur! Doncs no: era una pancarta per donar suport a dos tifosi romanistes que són a la presó per haver agredit un seguidor anglès a Liverpool, durant les semifinals de l’última edició del torneig. Tal com està ara el nivell d’histèria, el pròxim dia que el Madrid jugui contra el Vila-real, no deixaran saltar al camp cap dels jugadors groguets. De moment ja han ajornat el partit, diuen que perquè la data coincideix amb el Mundial de clubs, però jo no hi posaria la mà al foc.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain