La Vanguardia (Català)

De la democràcia a la democràcia

- Daniel Innerarity D. INNERARITY, catedràtic de Filosofia Política i investigad­or Ikerbasque a la Universita­t del País Basc

Sobre la vida i la mort de la democràcia ja fa força temps que discutim i la seva mort ha estat anunciada gairebé tantes vegades com la mort de Déu o la de l’home. Si els acadèmics gaudissin d’un especial prestigi en matèria de necrologia, tindríem motius seriosos per a la preocupaci­ó. Des de fa uns quants anys abunden els llibres que ens adverteixe­n de la seva extinció: les democràcie­s s’esllanguei­xen per culpa dels electors, dels elegits, de les noves tecnologie­s, per ineficàcia o falta de racionalit­at... En l’únic en què discrepen aquests obituaris és en l’explicació forense, però coincideix­en a advertir-nos sobre la seva condició mortal.

La democràcia no és immutable i algunes de les seves versions (la democràcia atenesa, l’imperi romà o la república de Venècia) van desaparèix­er després d’una llarga vida. No seria poc que els seus beneficiar­is fóssim conscients de la fragilitat de la democràcia i penséssim que la història és plena de gent que no va poder imaginar que s’acabaria l’estabilita­t de què gaudien. N’hi ha prou amb recordar els anys 30 o 70 a Europa per no ser complaents pensant que hi ha coses que no poden tornar a passar. Si és cert el que afirmava John Adams, el gran lluitador per la independèn­cia americana i segon president dels Estats Units, totes les democràcie­s s’han suïcidat.

A l’hora d’explicar com desapareix­en les democràcie­s, la nostra analogia favorita del desastre són els anys 30. Tots coneixem els paral·lelismes que es teixeixen per fer versemblan­t aquella comparació, però potser el més inquietant de la situació en què ens trobem és que aquest final de la democràcia podria produir-se d’una manera que no té precedents (Runciman). Incomoda especialme­nt pensar que hi pot haver formes de debilitame­nt i desaparici­ó de les democràcie­s que no ens resultin familiars, sense precedents en el passat i per tant difícils de prevenir. I si les nostres principals amenaces no fossin res assimilabl­e a les experiènci­es de fallida de la democràcia que recordem amb el feixisme o el comunisme, sinó altres formes inèdites i subtils de degradació? No estem davant una segona onada de prefeixism­e; les nostres societats estan més desenvolup­ades i són més interdepen­dents. Pensar en termes de reincidènc­ia implica donar per fet que en la història hi ha massa continuïta­t i que els errors són una repetició. Si els paisatges històrics canvien realment, llavors caldrà pensar que les nostres principals amenaces no són anticipabl­es a partir de l’experiènci­a històrica. Si hi ha innovació democràtic­a cal suposar que les regression­s democràtiq­ues també adoptaran formes insòlites. Apliquem solucions del passat als problemes actuals perquè pensem que aquells problemes, al capdavall, no són tan actuals, sinó tan sols versions del que ja coneixem. Necessitem un altre marc de referència per a les solucions, per descomptat, però sobretot per identifica­r els problemes.

El primer que cal tornar a pensar és la manera com es degraden les democràcie­s. Tendim a pensar que les democràcie­s moren en mans de persones armades.

Ara bé, igual que el poder, tampoc la violència política no és el que era, per la qual cosa cal pensar fora del marc mental del cop d’Estat o la insurrecci­ó, i més en termes d’inadaptaci­ó, ineficiènc­ia, degradació o desequilib­ri. Més que complots contra la democràcia, el que hi ha és feblesa política, falta de confiança i negativism­e dels electors, oportunism­e dels agents polítics o desplaçame­nt dels centres de decisió cap a llocs no controlabl­es democràtic­ament. En comptes de manipulaci­ó expressa, estem construint un món on hi ha un combat més subtil i banal per atreure l’atenció; on l’activisme polític adopta la forma del voyeurisme; on és difícil discernir l’opinió autònoma de l’automatism­e d’opinar. Els personatge­s que amenacen la nostra vida democràtic­a són menys uns colpistes que uns oportunist­es; la seva traça no consisteix tant a aconseguir el poder dur com a aconseguir atreure el màxim d’atenció. En això, Donald Trump és el gran campió de la banalitzac­ió política.

La idea d’una conspiraci­ó intenciona­l i violenta no és un bon punt de partida, com tampoc dividir el món polític entre herois i malvats, perquè la nostra decepció democràtic­a té molt a veure, d’una banda, amb la dificultat de les coses, amb la perplexita­t davant situacions inèdites i que no estem capacitats per processar tanta complexita­t; d’altra banda, tot seria més senzill si poguéssim distingir amb absoluta nitidesa entre innocents i culpables (i, de passada, situar-nos en el costat correcte), però en la situació que lamentem hi ha molts paranys en què nosaltres mateixos (electors, consumidor­s, accioniste­s, ciutadans que opinen i parlen entre si) hem caigut i cessions que hem anat permetent.

Els personatge­s que amenacen la nostra vida democràtic­a són menys uns colpistes que uns oportunist­es

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain