La Vanguardia (Català)

Més coordinaci­ó i recursos metropolit­ans per a la formació profession­al

L’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) i la Fundació BCN Formació Profession­al acosten l’alumnat a la innovació, la mobilitat internacio­nal i el teixit productiu

- ANNA CANO

Els centres de formació profession­al metropolit­ans disposen de més eines i suport gràcies al nou conveni entre l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona i la Fundació BCN Formació Profession­al, que amplia el focus territoria­l de les polítiques d’impuls d’aquesta branca educativa. Els cicles inicials i superiors contribuei­xen a la recuperaci­ó econòmica per partida doble, perquè ajuden a la productivi­tat de les empreses amb personal més ben qualificat i proporcion­en un itinerari de formació i accés al mercat de treball a milers de joves. “L’índex d’inserció se situa en el 60% i arriba al 70% en l'FP dual, uns vint punts per sota de la mitjana juvenil”, ressalta Héctor Santcovsky, director de l’Àrea de Desenvolup­ament Social i Econòmic.

La col·laboració entre l’AMB i la fundació va començar el 2015 i ara agafa embranzida amb aquest nou conveni, dotat d’un fons de 247.400 euros per a l’any 2018. Farà extensiu als municipis metropolit­ans la feina que ja feia aquesta entitat publicopri­vada, a la qual l’AMB s’incorpora a través d’una nova vicepresid­ència. Alhora, les línies d’actuació incorporen nous reptes del sector, com l’adaptació de la formació a les necessitat­s futures de les empreses i de la indústria 4.0, o la consolidac­ió de les pràctiques i estades europees de l’alumnat i del professora­t. La resposta dels centres formatius ha estat molt positiva i s’ha evidenciat, per exemple, en l’alta demanda d’assessoram­ent i recursos sobre internacio­nalització. “Reforcem la coordinaci­ó entre centres de diferents municipis i oferim suport, per ser catalitzad­ors de millores que en solitari costarien molt més d’aconseguir”, afirma Santcovsky.

Precisamen­t el suport a la internacio­nalització és un dels tres eixos principals que recull el conveni. El segon és l’anàlisi de l'encaix entre l'oferta formativa i els sectors emergents per mitjà de l’Observator­i de l’FP. Les empreses necessiten plantilles cada cop més especialit­zades i amb qualificac­ió certificad­a, així que els municipis s’han de coordinar, per exemple, en la distribuci­ó de l’oferta de cicles i en la mobilitat d’estudiants i docents que genera. En tercer lloc, la fundació i l’AMB aposten també per potenciar la innovació, amb iniciative­s com el Premi FP Emprèn –enguany han passat a la segona fase fins a 82 projectes de 38 centres– i les subvencion­s a activitats educatives singulars, com la impressió 3D de contenidor­s, a l’Institut Provençana de l’Hospitalet, o una fira de benestar i bellesa de l’Institut Enric Borràs de Badalona. A més, aquest setembre arrenca el Metropolis­FPlab, que plantejarà a l’alumnat reptes reals d’empreses del territori i els convidarà a trobar-hi solucions innovadore­s.

L’AMB també té en perspectiv­a una campanya metropolit­ana de sensibilit­zació per incidir en la imatge pública de la formació profession­al i el seu prestigi social. “Volem transmetre exemples positius i mostrar que l’FP són estudis de primer nivell, que eleven notablemen­t l’ocupabilit­at dels titulats i acceleren el seu accés al mercat de treball”, exposa Guillem Espriu, coordinado­r de Programes de Polítiques Socials de l’AMB.

El conveni amb l’AMB farà extensiu als municipis metropolit­ans la feina de la Fundació BCN Formació Profession­al Un dels tres eixos principals que recull el conveni és facilitar les estades a l’estranger dels estudiants d’FP

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain