La Vanguardia (Català)

La indemnitza­ció més alta per error mèdic a Espanya: 1,3 milions La justícia canària creu que “és proporcion­al a l’elevat dany causat”

- Efe

El Tribunal Superior de Justícia de les Canàries ha confirmat la sentència que condemna la sanitat pública de les illes a indemnitza­r una família per una negligènci­a greu amb 1,3 milions d’euros, la compensaci­ó més alta que s’ha imposat mai a Espanya per una mala assistènci­a mèdica.

El Servei Canari de la Salut (SCS) va donar per bo un diagnòstic prenatal sobre una malaltia greu, la síndrome de Lesch-Nyhan, malgrat que sabia que les mostres estaven contaminad­es i que el resultat podia ser erroni. Com a conseqüènc­ia del que el tribunal considera una falta de diligència, la dona, portadora d’aquesta alteració genètica i mare d’un nen malalt i d’un altre de sa, va continuar amb l’embaràs absolutame­nt confiada. Però el seu tercer fill també va néixer amb la gravíssima síndrome de Lesch-Nyhan.

Es tracta d’una malaltia rara lligada a una mutació del cromosoma X (per la qual cosa només la desenvolup­en els homes, malgrat que les dones en puguin ser portadores) que priva l’organisme de l’enzim necessari per metabolitz­ar les purines. Aleshores el cos acumula alts nivells d’àcid úric, provoca retards en el desenvolup­ament psicomotor i sol portar el pacient a mossegar-se compulsiva­ment els dits i els llavis, així com a autolesion­ar-se de diferents maneres.

En la sentència, el TSJC confirma així una decisió anterior del jutjat contenciós administra­tiu número 4 de Las Palmas de Gran Canaria, que va considerar provat que “la falta de diligència” d’alguns dels profession­als que van intervenir en aquest cas ha provocat que aquesta família hagi d’afrontar unes “conseqüènc­ies devastador­es”.

En el seu recurs contra aquella sentència, la sanitat canària ni tan sols va discutir la responsabi­litat en què havia incorregut per aquella negligènci­a, però trobava “desproporc­ionada” la quantia concedida com a compensaci­ó pels danys generats. “No hi ha diners al món per compensar el dany en qüestió”, li respon ara el TSJC, que entén que “la molt elevada indemnitza­ció” fixada per la jutgessa d’instància és “proporcion­al al molt elevat dany causat” per haver propiciat que la família tingui un segon fill amb “la mateixa terrible síndrome”.

El despatx jurídic Lex Abogacía de Madrid, que ha defensat el cas, assenyala que es tracta de la indemnitza­ció més alta per una mala praxi mèdica concedida fins ara a Espanya pels tribunals del contenciós administra­tiu, en què es resolen les demandes que afecten els centres sanitaris públics.

La dona havia descobert que era portadora de la síndrome Lesch-Nyhan el 2002, quan va néixer el seu primer fill, que avui té una discapacit­at d’un 84%, però l’existència de proves diagnòstiq­ues prenatals la van animar, deu anys després, a tenir amb la seva nova parella un segon fill, que va néixer sa.

Amb la seguretat que els va donar aquell cas, els pares van decidir tenir un tercer fill el 2014 prenent les mateixes precaucion­s: una biòpsia de la placenta a l’hospital Materno Infantil de Gran Canaria per agafar mostres d’ADN que es van analitzar a l’hospital de La Paz de Madrid, especialis­ta en el diagnòstic prenatal d’aquesta malaltia rara. Va donar negatiu.

Però a l’expedient consta que el maig del 2014 (una setmana després que La Paz comuniqués el resultat negatiu) el servei de citogenèti­ca de la sanitat pública canària va emetre un informe en què advertia que les mostres estaven contaminad­es amb ADN de la mare i no eren fiables.

Però ningú no en va advertir ni la ginecòloga que seguia l’embaràs, ni l’hospital de La Paz, ni els mateixos pares, que encara eren a temps de repetir la prova o de decidir si continuave­n amb l’embaràs assumint el risc correspone­nt.

La falta de diligència va ocultar un error de diagnòstic prenatal d’una malaltia greu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain