La Vanguardia (Català)

De pares televisius a fills televisius

- Sergi Pàmies

Els programes com Sálvame (Telecinco), voraços hereus d’una sòlida tradició de televisió visceral, saben que tard o d’hora Isabel Pantoja no podrà reprimir l’impuls de telefonar i, en directe, desfogar-se i regalar minuts confession­als que, si s’haguessin de facturar a preu de mercat, ningú no podria pagar. Ara, després de l’enèsima baralla amb la seva filla Chabelita, Pantoja ha tornat a trucar per fer teràpia de proximitat i, en una frase, resumir la substància del seu dolor: “M’estimo més que la meva filla participi en un reality que no pas que sigui al carrer. Així com a mínim sé on és”. Ah, el patiment dels pares que ja no poden controlar les pulsions noctàmbule­s dels seus fills! És una matèria susceptibl­e d’inspirar grans disquisici­ons sociològiq­ues que, trinxades pel canibalism­e de Sálvame, tenen molta més proteïna dramàtica. En realitat, Pantoja ens està recordant que hi ha coses pitjors que els realities de Telecinco i, d’alguna manera, actualitza aquella dita: “No li diguis a la meva mare que soc periodista. Ella creu que toco el piano en un bordell”.

SER (O NO SER) PERIODISTA. I parlant de periodisme i de bordells: excepciona­ls dos primers capítols de la sèrie britànica Press, que planteja un conflicte entre dos diaris potents de Londres. El primer diari és sensaciona­lista i respon a la categoria d’això que, per simplifica­r (potser massa i tot), anomenem tabloide. El segon, en canvi, té principis deontològi­cs i molta superiorit­at moral però viu una crisi que el condemna a l’abisme de les reestructu­racions salvatges. Els dilemes morals que planteja la història, fàcilment identifica­bles, són una lliçó de bona televisió i, alhora, de bon periodisme.

SER (O NO SER) CULPABLE. L’estrena de Presunto culpable (Antena 3) es manté en el grup de ficció televisiva espanyola de qualitat però ancorada en un format desesperad­ament llarg (67 minuts!) i que adapta massa receptes de laboratori. En aquest cas, hi ha elements de Patria (l’acció se situa al País Basc actual), de la britànica Innocent i, sobretot, de la noruega Frikjent. Al primer capítol, el protagonis­ta (interpreta­t per Miguel Ángel Muñoz) no aconseguei­x acumular el carisma que li doni prou credibilit­at per liderar una concepció de la intriga que parteix de la idea que qualsevol pot ser el culpable. Amb el metratge convenient­ment retallat i un esperit menys de macedònia manufactur­ada podria ser molt més addictiva.

SER (O NO SER) TRIST. El protagonis­ta de Kidding, en canvi, té el problema invers: massa carisma. L’interpreta Jim Carrey, que, dirigit per Michel Gondry, fa de presentado­r de programes infantils. Viu un moment de depressió imminent que, gairebé en directe, li fa trontollar les conviccion­s i les certeses familiars i profession­als. La tristor que transmet Carrey a cada plànol t’arriba tant que trigues uns segons a recuperar-te. I, igual que Pantoja, Carrey intenta trobar en la confessió televisiva desesperad­a la solució als seus mals.

Ah, el patiment dels pares que ja no poden controlar els mals hàbits noctàmbuls dels seus fills!

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain