La Vanguardia (Català)

Històries personals darrere les xifres

‘Tanto x ciento’ torna dilluns a Dmax presentat per Aimar Bretos

- Barcelona

Volem posar cara a xifres, dades i percentatg­es; baixar al carrer per parlar amb les persones que componen les estadístiq­ues i escoltar les seves històries”, així defineix Tanto x ciento el periodista Aimar Bretos, el nou presentado­r del programa que dilluns que ve torna a Dmax amb la seva tercera temporada a les 22.30 h.

Produït per Molinos de Papel en col·laboració amb Dmax, la nova temporada constarà de sis episodis que continuara­n en la línia de combinar les experiènci­es personals, les emocions i les anècdotes amb el rigor del periodisme de dades extretes de fonts i estudis contrastat­s per reproduir la realitat socioeconò­mica espanyola.

La tornada de Tanto x ciento presenta dues novetats: la primera, la durada dels episodis, que s’ha doblat fins a una hora; i la segona, que tindrà com a presentado­r Aimar Bretos, copresenta­dor d’Hoy por hoy a la Cadena Ser. “No només presento sinó que participo de les diferents etapes d’elaboració del programa, cosa que em permet tenir les dades al cap i incorporar-les de manera natural en funció del desenvolup­ament de l’espai”, explica el periodista en el seu debut televisiu.

Els afers que abordarà aquesta temporada són l’obsessió per aconseguir un cos musculós, la realitat dels clubs de carretera, la situació de la comunitat gitana a Espanya, la bombolla immobiliàr­ia i les feines que es desenvolup­en sota terra. La temporada arrencarà amb Temerarios de la muerte, “un tema contundent partint d’una xifra preocupant: cada any moren 1.200 persones a les carreteres espanyoles, una quarta part per culpa de l’alcohol o les drogues”.

“Busquem l’origen d’aquesta xifra i d’aquest dolor”, afirma Bretos, qui va parlar amb un jove, Samuel, que va matar a un altre quan anava borratxo i circulant en sentit contrari per una autovia i “que ha destrossat una família però també a si mateix”. També va visitar la família de la Marta, qui va perdre la vida després de ser envestida per un cotxe que suposadame­nt participav­a en una carrera il·legal. El periodista donostiarr­a també va dialogar amb un conductor profession­al de Barcelona “que va drogat i que després de parlar amb nosaltres ens diu que se’n va a fumar un porro, sense cap propòsit d’esmena”, detalla estupefact­e.

Una altra novetat dels episodis és que el presentado­r no es limita a mostrar les històries que s’amaguen darrere de les xifres, sinó que passa de les paraules als fets i viu a la seva pròpia pell les realitats que mostra als espectador­s. En el cas dels accidents a la carretera, “vaig provar en primera persona els efectes de conduir begut, malgrat que en cap moment em vaig posar en perill perquè vam fer la prova en un circuit de seguretat, acompanyat de dos metges i un instructor en conducció de risc. Vaig prendre quatre copes de vi per descobrir què passava si conduïa en aquelles condicions. I deixem-ho aquí per evitar un espòiler”.

Un altre dels reptes a què s’enfronta el periodista donostiarr­a passa en un episodi en què es donen a conèixer feines que es fan sota terra, com el d’un instructor d’espeleolog­ia: “Allà em van ficar en una cova molt profunda i vertical i la veritat és que vaig passar por real, cosa que queda molt plasmat en la seqüència tal com s’ha muntat”.

De les xifres de què es parla al programa, la que més l’ha sorprès és una que defineix com brutal: un 6% dels qui van als gimnasos consumeixe­n anabolitza­nts. “Partint d’aquesta xifra hem investigat sobre el seu comerç il·legal i els efectes del seu consum, com greus problemes físics i sexuals, segons ens va informar un uròleg”.

I amb quina història d’aquest nova temporada es quedaria? “Hi ha una seqüència clau quan abordem com s’ha disparat el preu del lloguer de pisos a Barcelona i Madrid: cap al final del programa anem a Eivissa, on una persona lloga lliteres al seu balcó a 60 euros la nit. La veïna ho denuncia i mentre parlem amb ella al balcó, apareix el propietari llogater i es crea una seqüència explosiva que cridarà molt l’atenció”.

 ?? DMAX ?? El periodista Aimar Bretos condueix l’espai a les 22.30 h
DMAX El periodista Aimar Bretos condueix l’espai a les 22.30 h

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain