La Vanguardia (Català)

“La malària va matar Carles V, un mosquit el va picar”

Tinc 59 anys.Vaig néixer a Madrid i visc a Ginebra. Soc metge. Estic casat i tinc tres fills, Yara (29), Miguel (27) i Sofía (25). Soc internacio­nalista d’esquerres: sanitat i educació universals! Sense creences religioses. A l’Iran estan punt d’erradicar

- Pedro Alonso, director del Programa Mundial de la Malària (OMS) VÍCTOR-M. AMELA

Encara combat la malària? Sempre com a metge, i avui com a gestor de l’OMS.

L’erradicare­m?

Encara no és a l’horitzó.

Qui va guanyant?

Li hem guanyat terreny aquests deu anys, ara veig risc que la malària el recuperi.

Què s’ha de fer per evitar-ho?

Atreure més recursos per rearmar-nos en aquesta guerra que ja dura 10.000 anys. El 1939 encara morien 5.000 persones de malària a Espanya... La vam erradicar el 1962.

Quanta gent mata la malària?

Mig milió de persones a l’any. Nens i gent gran, la majoria. I cada any tractem 240 milions de pacients simptomàti­cs.

On?

A l’Àfrica, sobretot, i a l’Índia i el Sud-est Asiàtic: la malària és endèmica en 90 països.

Amb quines armes la combatem avui?

Amb teles mosquitere­s insecticid­es, i amb medicació basada en l’artemisini­na.

Què és l’artemisini­na?

És un extracte de la planta Artemisia annua o artemísia anual. El va extreure la doctora xinesa Tu Youyou, basant-se en la mil·lenària medicina tradiciona­l xinesa. Va guanyar

el premi Nobel l’any 2005.

En quin país ho fe mm és bé, avui?

Torno del sud de l’Iran: hi queden 60 casos! L’Iran està a punt de posar fi a la malària.

Com?

La teocràcia dels aiatol·làs va imposar el vel obligatori per a dones i nenes...

Des de Khomeini l’any 1979...

Això va animar moltes famílies devotes a permetre a les filles que anessin a l’escola. Abans no, era un lloc que veien immoral.

Quina relació té això am bla malària?

Les aules es van omplir de noies, i avui l’Iran té centenars de milers de dones la mar de llestes i formades! Són al capdavant de la sanitat... I han aplicat amb màxima eficàcia el nostre programa contra la malària. Un èxit!

Les coses són sempre tan ambivalent­s!

Res no és mai del tot bo ni dolent.

Noe m justificar­à discrimina­cions...

Jo lluito per l’equitat universal, i per a això és imprescind­ible que, neixis on neixis, tinguis sanitat i educació gratuïtes.

Ino morir de malària als cinc anys.

És la meva lluita, i ara estic il·lusionat amb la nova vacuna.

Quina vacuna?

Està provada i s’administra­rà aquest estiu a Kènia, moderada, Ghana però i Malawi: sumada a la les seva teles eficàcia mosquitere­s és extremes i als fàrmacs, de malària. evitarà el 40% de les formes

I per què només en tres països?

Així per poder en contrastar­em estendre-la els amb resultats coneixemen­t. a la zona,

Aconseguir­em algun dia una vacuna que previngui i curi?

Al ho cent veig. per Arribar cent? a Arribarà, la vacuna però actual encara ens no ha costat un en segle els de últims ciència, quinze amb anys. la nostra participac­ió

Com combatien la malària durant l’antiguitat?

Alexandre el Gran va morir de malària al delta del Nil, i els seus pescadors sobrevivie­n dormint sota les xarxes. Saber-ho ens va inspirar les nostres teles mosquitere­s!

Hi va haver més celebritat­s mortes per malària?

El nostre emperador Carles V! Retirat al monestir de Yuste, sopava al seu porxo davant del jardí amb un estany que li havia dissenyat l’enginyer Turriano. L’aigua va criar mosquits, un mosquit el va picar i...

Malària! I com li van tractar les febres?

Tenia dos metges, un de flamenc i l’altre espanyol: l’un li donava cervesa a barrils i l’altre el sagnava amb sangoneres. Després d’un mes de febres, la va dinyar.

Palúdic... ebri i dessagnat, pobre.

Fa uns anys vam analitzar al Clínic un dit seu momificat: estava ple de restes de membrana de plasmodi, el virus de la malària! Confirmat, va morir de malària.

Què el va portar a estudiar la malària?

Des de jove vaig voler ser metge, potser per haver vist alguna sèrie de televisió. I estudiar la malària... va ser pura serendipit­at!

Ah sí? Com va anar?

Amb 15 anys em van becar per cursar un batxillera­t internacio­nal a Gal·les, on vaig conviure amb nois de vuitanta nacionalit­ats... i per això soc internacio­nalista!

Atribueix a això el seu interès per la malària, també?

Be, potser per això vaig estudiar Medicina Tropical. Vaig cursar l’últim any a Boston, on vaig consultar molts especialis­tes per decidir cap a on enfocar-me. I el dia abans de tornar a Espanya em van donar el contacte d’un tal Robin Raider. Li vaig trucar. El dia anterior acabava de tornar de l’Àfrica. Em va citar immediatam­ent. En aquell moment nevava. Quina mandra, anar-hi...!

Però hi va anar.

Hi vaig anar, i aquella cita in extremis va determinar la resta de la meva vida! Al cap de pocs dies aterrava a l’Àfrica i...

I?

Vejam, sé que li diré una cosa que no és gaire científica, però... va ser trepitjar aquella terra i saber que aquell lloc era el meu lloc al món, per sempre. I m’hi vaig quedar.

 ?? MARTA PÉREZ / EFE ??
MARTA PÉREZ / EFE
 ?? VÍCTOR-M. AMELA
IMA SANCHÍS
LLUÍS AMIGUET ??
VÍCTOR-M. AMELA IMA SANCHÍS LLUÍS AMIGUET

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain