La Vanguardia (Català)

Sánchez apunta ara al PDECat per aprovar els comptes

El PSOE recorda que, si ERC els dona suport, n’hi ha prou que s’abstingui

- JUAN CARLOS MERINO TONI BATLLORI

Així que Pedro Sánchez i Pablo Iglesias van segellar a la Moncloa, dijous passat, el seu acord pressupost­ari, sota l’atenta mirada de la dona de granit tallada per Josep Clarà i Ayats el 1932, totes les mirades al Govern central i al PSOE es van dirigir cap a Catalunya. Els dos partits independen­tistes amb representa­ció al Congrés –ERC i el PDECat– tenen la clau dels pressupost­os generals de l’Estat per al 2019 i, per tant, tenen a les seves mans, també, que Sánchez pugui esgotar la legislatur­a, com pretén, fins al 2020.

Una vegada que el president del Govern central i el líder d’Units Podem van haver signat el seu pacte, en tot cas, a l’Executiu i a la direcció del PSOE es van disparar les expectativ­es i l’optimisme per poder reunir una majoria suficient que aprovi els comptes públics de l’any que ve. Malgrat que ningú no s’enganyi sobre la complexita­t d’aquest objectiu. “Serà molt complicat”, adverteixe­n uns. “És molt difícil”, corroboren d’altres. Ara bé, a la Moncloa asseguren que Sánchez posarà “tota la carn a la graella”, amb la seva implicació directa en la negociació, per aconseguir tirar endavant els seus pressupost­os. I alguns dirigents del PSOE ja apunten que el PDECat serà l’última gran carta que haurà de jugar Sánchez per aconseguir aprovar els seus comptes.

Consideren, d’aquesta manera, que, tot i que no serà fàcil, els nou diputats d’ERC al Congrés finalment poden acabar votant a favor dels pressupost­os. La mateixa vicepresid­enta del Govern central, Carmen Calvo, va assegurar que veia bona “predisposi­ció” dins d’ERC després de la breu reunió que va mantenir dimecres passat a Barcelona amb el vicepresid­ent del Govern, Pere Aragonès. El Govern espanyol xifra en 2.200 milions d’euros la “quantitat molt important” de què podria beneficiar-se la Generalita­t en cas que s’aprovin els nous pressupost­os generals de l’Estat (més 1.000 milions addicional­s que no passarien pels comptes del Govern autònom).

Amb tot, res no serà fàcil. Ahir mateix el portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, va insistir a refredar les expectativ­es de Calvo: “No negociarem res si el Govern espanyol no insta la Fiscalia a retirar les acusacions”, va advertir, sobre les penes a què podrien enfrontar-se al judici els líders independen­tistes que ara estan a la presó.

Al Govern central i al PSOE, no obstant això, temen que l’últim gran escull a superar serà el PDECat. Ara bé, també adverteixe­n que, si aconseguei­xen la resta dels suports que preveuen, només necessitar­ien que els vuit diputats del PDECat al Congrés s’abstingues­sin. Ni tan sols necessitar­ien que votessin a favor dels comptes. Recorden així que, en segona volta, només necessiten més vots a favor que en contra perquè els pressupost­os obtinguin llum verda. Els escons dels socialiste­s, juntament amb els d’Units Podem i Compromís, el PNB, ERC i el diputat de Nova Canàries sumarien, així, 170 vots a favor, mentre que en contra tindrien els 169 vots del PP, Cs, UPN i Fòrum Astúries. L’abstenció dels altres –PDECat, Bildu i Coalició Canària– permetria aprovar els comptes. Castells en l’aire? Potser, però alguns també recorden les nul·les probabilit­ats d’èxit que molts, fins i tot entre els mateixos socialiste­s, auguraven a la moció de censura que Sánchez va guanyar a Rajoy.

Dins del Govern central també són molt conscients de la dificultat que tindrà vèncer les resistènci­es del PDECat; a més, davant una situació de divisió interna en la qual ni tan sols tenen gaire clar “qui és l’interlocut­or”. Calvo també es va reunir breument dijous passat a Barcelona amb la consellera de Presidènci­a i portaveu del Govern, Elsa Artadi. Amb tot, ahir la vicepresid­enta del PDECat, la diputada Míriam Nogueras, també va voler refredar les expectativ­es: “Votarem no. Ho hem dit clarament. O hi ha moviments [i moviments no és una oferta] o no hi ha pressupost­os”, va concloure amb referència a la proposta per ampliar l’autogovern de Catalunya que prepara Sánchez.

Al PSOE destaquen que, si sumen ERC, només necessiten l’abstenció demòcrata

La Moncloa té l’escenari delimitat després dels contactes de Calvo amb Aragonès i Artadi

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? El president del Govern central, Pedro Sánchez, dirigint-se cap al seu escó durant un ple del Congrés
EMILIA GUTIÉRREZ El president del Govern central, Pedro Sánchez, dirigint-se cap al seu escó durant un ple del Congrés
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain