La Vanguardia (Català)

Desfeta a Baviera dels socis conservado­rs de Merkel

La CSU bavaresa, amb un 37% del vot, obté el pitjor resultat en 60 anys Alternativ­a per a Alemanya s’estrena amb un 11% dels sufragis

- MARÍA-PAZ LÓPEZ

Baviera va consumar ahir el tomb al paisatge polític alemany després de sentenciar a les eleccions regionals el final de l’històric predomini del partit conservado­r bavarès, la Unió Social Cristiana (CSU), que va perdre la majoria absoluta. Des del 1962 només l’havia perduda una vegada, a les eleccions del 2008. La caiguda dels aliats bavaresos de la cancellera democristi­ana, Angela Merkel, ha anat acompanyat d’un exitós enlairamen­t del partit ecologista, convertit en segona força al land i gran vencedor d’aquests comicis, i de l’aterratge de la ultradreta al Parlament bavarès. La patacada de la socialdemo­cràcia ressonarà a tot Europa.

Segons les projeccion­s de la televisió pública ZDF, la CSU va ser el partit més votat amb un 37,4%, quan a les eleccions del 2013 havia aconseguit un 47,7%. Es tracta d’una pèrdua de 10 punts i suposa un correctiu dur a la posició antiimmigr­ació que van redoblar els socialcris­tians per mirar de frenar la ultradreta­na Alternativ­a per a Alemanya (AfD), una estratègia que no els ha funcionat. Amb tot, els sondejos preelector­als els auguraven una caiguda de fins a un 33%, un descens que finalment no s’ha esdevingut.

Però l’evident declivi és més que tot això. El que ha passat també s’explica pel descontent­ament de molta gent cap al Govern federal de coalició de conservado­rs i socialdemò­crates d’Angela Merkel, de què els socialcris­tians bavaresos formen part en virtut de la seva aliança històrica amb la Unió Cristiana Demòcrata (CDU) de la cancellera.

El desastre de la CSU al seu propi territori, Baviera, certifica la progressiv­a erosió dels Volksparte­ien (partits populars), és a dir, els que històricam­ent tenen més suport de la població i que els últims temps no deixen de perdre’n: la família conservado­ra –és a dir, la CDU i la CSU– i el socialdemò­crata SPD.

La desfeta dels socialdemò­crates també il·lustra el declivi dels

Volksparte­ien: ahir a la nit l’SPD tenia un 9,4% dels vots, és a dir, menys de la meitat dels que van tenir als comicis del 2013, que va ser un 20,6%. Al seu costat, Aliança 90/ Els Verds eren una explosió d’alegria per haver aconseguit un 17,8%, quan venien d’un humil 8,6% als anteriors comicis regionals.

“Els partits del Govern federal no han projectat una bona imatge els últims mesos”, va asseverar ahir Lars Klingbeil, secretari general de l’SPD. La candidata bavaresa d’aquest partit, Natascha Kohnen, no ha pogut obrar miracles. El diagnòstic de Klingbeil resulta encertat, si bé els elements conservado­rs de la coalició federal apallissat­s en aquestes urnes són els socialcris­tians bavaresos. Els seus atacs reiterats a la seva sòcia Merkel ara regalen a la cancellera la paradoxal oportunita­t de no donar-se per derrotada. De fet, els líders de la CSU ni tan sols la van convidar a participar en la campanya electoral.

Però a la pròxima cita electoral regional, el 28 d’octubre al land de Hessen, s’hi presenta la CDU, i el que passi aleshores ja sí que portarà la bandera oficial d’Angela Merkel.

Ahir a Munic, només vint minuts després del tancament dels col·legis, el socialcris­tià Markus Söder, president de Baviera, va admetre davant els micròfons de la premsa el mal resultat, que la CSU accepta “amb humilitat”. Però també va argüir que la CSU “no només és el partit més fort, sinó que ha rebut un mandat clar de govern”, de manera que la seva tasca ara serà “formar un govern estable per a Baviera”.

La petita formació conservado­ra local Electors Lliures va aconseguir un 11,8%. Atesa la seva proximitat ideològica a la CSU i el seu caràcter de partit bavarès, podria ser el soci de coalició preferit pels socialcris­tians. Per bé que la cocandidat­a ecologista, Katharina Schulze, va deixar caure durant la campanya que estaven oberts a pactar govern amb la CSU, els de Söder no obliden les admonicion­s que els han dirigit els verds sobre migració i seguretat.

Tret de la legislatur­a 2008-2013 –quan la CSU va perdre la majoria absoluta i va haver de governar en coalició amb els liberals de l’FDP–, el partit socialcris­tià ha governat Baviera en solitari des del 1970. En realitat tenia majoria absoluta ja des del 1962 i dominava el paisatge polític bavarès des dels anys cinquanta. Ara haurà de canviar de costums.

DESASTRE SOCIALDEMÒ­CRATA La desfeta de l’SPD i el declivi de la CSU certifique­n l’erosió de la coalició federal

A LA RECERCA DE SOCI A BAVIERA El socialcris­tià Söder haurà de pactar govern, potser amb el partit local Electors Lliures

 ?? MICHAEL KAPPELER / AP ?? Hauria pogut serpitjor. Seehofer (esquerra), ministre de l’Interior federal, i Söder, president de Baviera, van treure per a la CSU millor resultat que als pronòstics
MICHAEL KAPPELER / AP Hauria pogut serpitjor. Seehofer (esquerra), ministre de l’Interior federal, i Söder, president de Baviera, van treure per a la CSU millor resultat que als pronòstics
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain