La Vanguardia (Català)

Una història passional

- Màrius Carol DIRECTOR

S’ acaba de publicar un llibre titulat Biografía de la

humanidad (Ariel), de José Antonio Marina i Javier Rambaud, que és una obra tan ambiciosa com fascinant. Els autors parteixen de la base que l’essència de l’home és el desig (Spinoza), de manera que és inevitable escriure una història passional de la humanitat si la volem comprendre. Adverteixe­n, però, que la intel·ligència és l’encarregad­a de trobar les sortides, i aleshores la cultura apareix com a repertori de solucions. I recorden que els països fracassen per decisions que es van prendre en un moment donat de la història, per la qual cosa hauríem de conservar la memòria de les nostres equivocaci­ons.

Aquesta biografia global és interessan­t per entendre molts dels fenòmens que ens sobrevenen. Si passem del pla general del món al primer pla de la política catalana, podem entendre que els sentiments emergeixin constantme­nt, però hauríem de ser capaços d’actuar amb intel·ligència per no fracassar com a país. I el que és més important, per no repetir els errors del passat. En aquest sentit el llibre recull una citació d’Edward O. Wilson: “La nostra supervivèn­cia rau en el fet que ens comprengue­m a nosaltres mateixos amb intel·ligència”.

Aquest cap de setmana hem vist com el president català rebutjava la proposta “autonomist­a” de Sánchez, que suposaria més recursos i un reconeixem­ent més evident de Catalunya, perquè considera que es tracta d’una fase superada. D’altra banda, els partits independen­tistes posen com a condició per aprovar el pressupost de Pedro Sánchez que es mogui en el tema de l’autodeterm­inació i dels presos. Si no s’actua amb intel·ligència, ens podríem situar en el pitjor dels escenaris: que buscant tocar el cel amb els dits, deixem de tocar de peus a terra. I no s’aconseguei­xin els anhels d’uns quants, ni millorin les possibilit­ats (i recursos) de l’autogovern de tots.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain