La Vanguardia (Català)

Josep Pàmies

PROMOTOR DE L’MMS

-

El Departamen­t de Salut obrirà un expedient als organitzad­ors d’un acte celebrat ahir a Balaguer en què es va defensar l’MMS com a cura per a l’autisme, malgrat que el producte és il·legal i el trastorn no és guarible.

“No permetrem que es promocioni­n productes il·legals i sense base científica. Actuarem amb contundènc­ia i combatrem els enganys sobre la salut”, va tuitejar ahir la consellera de Salut, Alba Vergés, després que se celebrés a Balaguer un acte en què es va promociona­r un producte anomenat MMS com a cura per a l’autisme.

L’MMS està declarat com a medicament il·legal per l’Agència Espanyola de Medicament­s i Productes Sanitaris des del 2010. Salut havia advertit dies enrere els organitzad­ors de l’acte que no podien fer propaganda de l’MMS, que conté clorit de sodi dissolt en aigua en un 28%, per curar l’autisme ni per a cap altre tractament mèdic.

La conselleri­a s’alineava així amb la Federació Catalana d’Autisme i amb Autismo España, que defensen les famílies de persones amb autisme dels que els intenten estafar venent tractament­s ineficaços i fins i tot perillosos.

Davant l’oposició de Salut, els promotors de l’acte van renunciar al principi al seu pla inicial de celebrar l’esdevenime­nt a l’Ecocentre Pàmies Vitae de Balaguer, propietat de Josep Pàmies, i van optar per traslladar-lo a Saragossa. Tot i això, la reacció de l’associació de dones autistes, Cepama, amb 135.000 firmes, va fer que la persona que havia de cedir el local per a l’acte retirés l’oferta. Per això els promotors de l’MMS van recuperar el pla inicial de celebrar l’acte ahir a Balaguer i, contraveni­nt les indicacion­s de Salut, van defensar l’MMS com a tractament de l’autisme.

La conselleri­a va informar que obrirà un expedient sancionado­r contra els organitzad­ors de l’acte. “Salut ja els havia advertit que no es podia promociona­r el producte MMS [...]. No han fet cas d’aquestes advertènci­es, i per aquesta raó s’ha incoat un expedient”, va informar la conselleri­a a través de Twitter. Salut va destacar que “hi ha proves científiqu­es que demostren que aquest producte és nociu per a la salut si s’ingereix”.

Els promotors de l’MMS també han topat amb l’oposició del Col·legi de Metges de Lleida, que divendres va qualificar de “pervers” que es defensin tractament­s que limiten l’accés a les teràpies adequades. La Junta de Govern del col·legi va emetre un comunicat en què “condemna rotundamen­t qualsevol tipus d’acte que pretengui generar falses expectativ­es respecte a l’evolució i tractament de malalties a partir de teràpies no validades per la comunitat científica” i que exclouen l’ús de tractament­s científica­ment aprovats. El Col·legi de Metges va anunciar que emprendrà accions per mitjà dels seus serveis jurídics contra els promotors de l’MMS.

 ??  ??
 ?? E.HERMIDA. ?? L’autisme aïlla les persones
E.HERMIDA. L’autisme aïlla les persones

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain