La Vanguardia (Català)

Arrenca l’NBA

James torna a posar els focus sobre els Lakers en una NBA que comença demà

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ Barcelona

La lliga de bàsquet més global s’inicia demà amb el focus posat a Los Angeles Lakers de LeBron James. Les estrelles més importants de la lliga s’acumulen a l’Oest, on la lluita promet ser molt intensa, però els Warriors, que han reforçat el seu joc interior, volen prolongar el seu regnat.

Hi va haver uns Lakers de Wilt Chamberlai­n i Jerry West, succeïts en el temps per un altre equip llegendari a Los Angeles encapçalat per Magic Johnson i Kareem Abdul-Jabbar. El relleu el van agafar anys després Kobe Bryant i Shaquille O’Neal, i més endavant el mateix Bryant i Pau Gasol van portar la batuta. Però els últims anys han estat els Lakers de ningú, un conjunt sense nord i allunyat dels temps del showtime. Aquest horror ha acabat. Hollywood torna a tenir una gran estrella basquetbol­ística. LeBron James ha aterrat a Los Angeles per liderar el canvi més sonat d’equip a l’NBA 2018-2019, que comença demà (matinada de dimecres a Espanya). El rei s’apunta per fi al salvatge Oest després de viure i brillar tota la seva carrera a l’Est, amb dues etapes als Cleveland Cavaliers i una als Miami Heat. Vuit finals consecutiv­es i tres anells, de vegades lluitant contra equips més estructura­ts, el contemplen. Si aconseguís ficar aquests Lakers a la lluita pel títol seria una autèntica heroïcitat, superior fins i tot a la de la temporada passada, quan va estar molt sol en la seva lluita, desigual, contra els grandiosos Warriors. De moment el quadre de Los Angeles es planteja metes més modestes: tornar als playoffs, una cosa que no han aconseguit els últims cinc anys. L’etapa més negra de l’equip groc i porprat.

Amb el canvi de conferènci­a de James, es desnivella encara més la balança entre les dues costes, perquè a l’Oest hi conviuran James, Stephen Curry, Kevin Durant, James Harden, Chris Paul o Russell Westbrook. S’hi disputaran duels de gallet ràpid i de ferotge intensitat, sobretot quan arribin les eliminatòr­ies, amb autèntique­s finals anticipade­s. A l’Oest hi ha més estabilita­t, els projectes estan més assentats i la fiscalitat és millor, amb la notable excepció de Califòrnia. A l’Est, d’on ha sortit el campió en només sis ocasions en vint anys, es donen més canvis d’entrenador (set dels vuit tècnics que estrenen franquícia són d’equips

d’aquell costat) i hi apareix un panorama obert, on els Boston Celtics intentaran imposar el seu llinatge.

Girant la mirada als Lakers, han fitxat alguns veterans per intentar acompanyar LeBron, com Rajon Rondo, però bàsicament són un equip amb joves, com Lonzo Ball, per escudar James, que als seus 33 anys s’embranca en un repte atrevit. Allunyat de la seva zona de confort als Cavaliers, ha firmat per quatre temporades. Durant la primera cobrarà 35 milions i a la segona se n’embutxacar­à 37 (Curry en percebrà 37 i 40 durant aquest temps).

Els Lakers esperen anar reconstrui­nt-se per anar millorant temporada rere temporada. Perquè no podien continuar així, amb campanyes vergonyant­s per al seu historial. La propietat va preguntar a Kobe Bryant com podien fitxar James i l’exescorta els va contestar que canviant bona part de la cúpula del club. Per això va desembarca­r-hi al seu moment Magic Johnson com a president d’operacions. A qui va ser un base genial se li atribueix bona part del mèrit d’haver convençut LeBron.

Malgrat que seria molt estrany que els Lakers poguessin rivalitzar amb els Warriors. Els campions de tres de les quatre últimes temporades han reforçat encara més la seva plantilla amb la incorporac­ió de DeMarcus Cousins, tot i que el pivot, que es va trencar el tendó d’Aquil·les al gener, és possible que no pugui jugar fins a principis del 2019.

Els Rockets, que van portar al límit els Warriors la temporada passada, han incorporat un altre veterà, Carmelo Anthony, per formar un arsenal ofensiu amb Harden i Paul. Mantenint a la banqueta Mike D’Antoni, veure un partit dels Rockets serà de tot menys avorrit.

A Texas hi farà els primers passos a l’NBA Luka Doncic, candidat a ser un dels millors debutants del curs i a brillar als Mavericks, on Nowitzki jugarà la seva 21a temporada. Una relació que també semblava eterna, però que s’ha trencat, és la de Tony Parker amb un altre equip texà, San Antonio. El francès s’estrenarà amb els Charlotte Hornets després de 17 anys als Spurs.

Tot té un final, però els Warriors esperen prolongar el seu regnat.

Els Warriors, que han reforçat el joc interior, volen allargar el seu regnat

Les millors estrelles de la lliga s’acumulen a l’Oest, on la lluita promet ser molt intensa

 ??  ?? Amb múscul LeBron James ensenya el seu braç poderós durant el partit de pretempora­da que el 10 d’octubre va enfrontar Los Angeles Lakers amb els Golden State Warriors
Amb múscul LeBron James ensenya el seu braç poderós durant el partit de pretempora­da que el 10 d’octubre va enfrontar Los Angeles Lakers amb els Golden State Warriors

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain