La Vanguardia (Català)

La fúria de Leslie

Vents de més de 170 km/h causen importants danys a la costa

-

L’huracà Leslie castiga Portugal i manté l’alerta a Catalunya amb vents de més de 170 quilòmetre­s per hora i danys importants a la costa.

L’huracà Leslie, encara que debilitat i convertit ja en cicló tropical, va fuetejar la costa de Portugal la matinada d’ahir diumenge. Va ferir 27 persones, que van patir la caiguda de branques i arbres; va fer caure cables elèctrics, i va trencar finestres amb forts vents i pluges. Després, ja catalogat com a tempesta tropical, va creuar al llarg del dia la Península, encara que sense causar grans danys. Les zones més exposades al temporal se situaven ahir a la nit a Catalunya.

A Portugal, més de 60 persones es van veure obligades a abandonar les seves cases per la tempesta i unes altres 300.000 van patir talls d’energia durant la nit. No obstant això, cap de les persones ferides no corre perill de mort. Figueira da Foz, una de les més populars destinacio­ns turístique­s de la costa portuguesa, va ser castigat per la tempesta amb vents que van assolir els 176 km/h.

Als barris més afectats de Figueira de Foz, uns 200 km al nord de Lisboa, el vent va trencar les finestres d’habitatges en edificis alts, va destrossar les estructure­s de terrasses tancades i va esquerdar vidres dels portals. “Quan més creixia el vent, es va tallar la llum i ho vam tancar tot; les finestres es movien, l’edifici es movia, fins que ens vam adonar que una de les finestres d’un quart s’estava desenganxa­nt...”, va explicar a Efe una turista espanyola allotjada en un aparthotel. Els clients d’aquest establimen­t van ser evacuats i conduïts al garatge, on van romandre fins ben entrada la matinada.

Les autoritats van recomanar que les persones s’allunyessi­n de les zones costaneres i evitessin abandonar les seves cases. Els pescadors que eren al mar van ser avisats perquè s’amarressin al port més proper i l’aerolínia TAP Portugal va cancel·lar set vols amb sortida o arribada a Lisboa. El Leslie va tenir un comportame­nt atípic, ja que els huracans que fuetegen regularmen­t el costat dels Estats Units de l’Atlàntic rares vegades són arrossegat­s fins a Europa.

A Espanya, on va entrar com a tempesta tropical, el Leslie va registrar les seves ratxes de vent més grans a la província de Zamora, amb 96 km/h a Fuentesaúc­o. El succés més important es va produir cap a les quatre de la matinada quan va caure un cable de la xarxa elèctrica, la qual cosa va deixar sense subministr­ament durant dues hores 390 clients, entre cases i empreses, a Guarrate (Zamora). Les caigudes d’arbres a causa del vent es van succeir en diverses localitats de Zamora, Valladolid i Extremadur­a.

Les restes del cicló van arribar a la Comunitat Valenciana, on van deixar 63 l/ m2 en quatre hores a Alcalà de Xivert (Castelló). Les fortes precipitac­ions, que no van produir incidents de rellevànci­a, també van provocar xàfecs a la Pobla de Benifassà (61 l/m2 en quatre hores) i a Atzeneta del Maestrat (43 l/m2).

L’Agència Estatal de Meteorolog­ia (Aemet) manté per avui el nivell d’avís taronja (risc important) per pluges al nord d’Aragó així com al nord de Lleida, a les províncies de Barcelona i Girona, i a Mallorca i Menorca.

A Catalunya, a última hora de la tarda, les pluges intenses derivades de la depressió tropical van afectar les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona. A Falset i a Torroja (Priorat) es van mesurar gairebé 30 l/m2 mentre que a Blancafort (Conca de Barberà) i a Prades (Baix Camp ) es

Avui continua el nivell d’avís taronja a Barcelona i Girona i al nord de Lleida i Aragó

van superar els 20 l/m2. Molts conductors van optar per avançar la seva tornada a l’àrea metropolit­ana després de l’alerta del Servei Català de Trànsit. L’Ajuntament de Barcelona va activar els plans municipals d’emergència pel mal estat del mar, els vents i el risc d’inundacion­s; així mateix, es va prohibir l’entrada de persones als espigons i zones on trenquen les onades, i es va recomanar evitar les platges. Les pluges també van obligar diumenge a espaiar els aterratges a l’aeroport del Prat “per raons per seguretat”.

 ?? PAULO CUNHA / EFE ?? Un restaurant destruït pel vent a Praia da Vieira, on es van registrar ràfegues de fins a 176 km/h
PAULO CUNHA / EFE Un restaurant destruït pel vent a Praia da Vieira, on es van registrar ràfegues de fins a 176 km/h
 ?? EMILIO MORENATTI / AP ?? Tempesta a Barcelona. La força de l’onatge va atreure algunes desenes de persones als espigons a Barcelona abans que l’Ajuntament hi tanqués l’accés per precaució
EMILIO MORENATTI / AP Tempesta a Barcelona. La força de l’onatge va atreure algunes desenes de persones als espigons a Barcelona abans que l’Ajuntament hi tanqués l’accés per precaució

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain