La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

El diari comenta la disjuntiva a què s’enfronten els partits sobiranist­es catalans davant la tramitació dels pressupost­os de l’Estat. Si no tiren endavant, a més de perdre algunes inversions a Catalunya, es podria produir un avanç electoral que portés el PP i Cs al poder. En un segon editorial, s’aborda la necessitat de regular més i millor les apostes esportives a Espanya.

LA comissió bilateral d’infraestru­ctures del Govern central i la Generalita­t que es reuneix avui dilluns té una especial rellevànci­a. És la primera vegada que es convoca en més d’onze anys i suposa un nou i important pas cap a la normalitza­ció de les relacions entre les dues administra­cions. Però, a més, el seu resultat pot ser clau per fer inclinar o no la balança dels partits independen­tistes cap a l’opció de donar suport al projecte de llei de Pressupost­os Generals de l’Estat que Pedro Sánchez ha pactat amb Units Podem.

En aquest moment el suport parlamenta­ri d’ERC i del PDECat està condiciona­t, segons han declarat els seus dirigents, que el Govern impulsi accions per avançar en la millora de la situació dels polítics presos i en el reconeixem­ent del dret d’autodeterm­inació. Això suposa col·locar el president Sánchez contra les cordes, ja que no té marge de maniobra per atendre aquestes reivindica­cions, i comporta el risc que no puguin tirar endavant els pressupost­os de l’Estat. Per a Catalunya, com s’ha dit aquests dies, això suposaria deixar de rebre 3.200 milions d’euros el 2019, que són molt necessaris per a la sanitat, l’ensenyamen­t, l’assistènci­a social i la seguretat (Mossos d’Esquadra). Podrien sumar-s’hi nous compromiso­s, en la reunió d’avui de l’esmentada comissió bilateral, per desencalla­r algunes de les inversions en infraestru­ctures que Catalunya té pendents en funció del previst en la disposició addicional tercera de l’Estatut d’Autonomia. Aquesta disposició –reiteradam­ent incomplert­a pels anteriors governs– estableix, com se sap, que la inversió de l’Estat a Catalunya en infraestru­ctures, excloent el Fons de Compensaci­ó Interterri­torial, s’ha d’equiparar amb la participac­ió relativa del producte interior brut d’aquesta comunitat en el conjunt de l’Estat per un període de set anys.

En la reunió de la comissió bilateral, que estarà presidida pel conseller de Territori, Damià Calvet, i el secretari d’Estat d’Infraestru­ctures, Pedro Saura, es repassarà la llista d’infraestru­ctures que hi ha en marxa a Catalunya, les que estan encallades i com afrontar el pagament dels 759 milions pendents en aquesta matèria des del 2011 i que el Govern ja es va comprometr­e a saldar. Catalunya, al marge de les reivindica­cions polítiques, hauria de saber aprofitar l’actual conjuntura per reequilibr­ar en part la discrimina­ció econòmica que ha patit en els últims anys, en uns moments en què el president Sánchez es mostra disposat a negociar.

Per als dirigents d’ERC i del PDCat pot ser difícil justificar davant els ciutadans la seva negativa a donar suport parlamentà­riament al projecte de pressupost­os de l’Estat del Govern central, que suposa el final de l’austeritat i preveu importants mesures socials. Si es donés aquesta negativa no només es podrien perdre importants aportacion­s econòmique­s i inversions en infraestru­ctures per a Catalunya sinó que, a més, es podria obrir la porta que el president Sánchez es veiés obligat políticame­nt a convocar eleccions generals i, en aquell escenari, un eventual triomf del PP i de Ciutadans –que no és descartabl­e– resultaria perjudicia­l, per motius obvis, per a les aspiracion­s sobiranist­es d’ERC i del PDCat. Per tot això, per tant, com hem dit, l’independen­tisme té difícil justificar un rebuig dels pressupost­os del president Sánchez.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain