La Vanguardia (Català)

El PP mira cap al sud

El nou líder del partit afronta el seu primer test en un terreny històricam­ent hostil

- CARMEN DEL RIEGO

La formació conservado­ra se la juga a Andalusia, la primera cita electoral amb Pablo Casado al capdavant del partit.

Tres mesos després que Pablo Casado fos elegit president del PP, en el partit s’escampa la preocupaci­ó després de la convocatòr­ia electoral a Andalusia per al 2 de desembre. La direcció del PP esperava que a hores d’ara ja es reflectís en les enquestes un efecte Casado com el que va disparar Pedro Sánchez en intenció de vot tant després de la seva reelecció com a secretari general, al cap de pocs mesos d’haver estat apartat de la direcció socialista, com quan va guanyar la moció de censura i va ser elegit president.

Ara bé, les enquestes no han tingut aquest reflex, per bé que des de fonts de la direcció popular se subratlla que l’efecte Casado ha estat “frenar en sec la sagnia de vots” que s’estava produint els últims mesos del govern de Mariano Rajoy. Malgrat que no hi hagi hagut una remuntada, asseguren les fonts consultade­s, ja no es perden vots, sinó que hi ha una consolidac­ió del que creuen que és el terra electoral del Partit Popular, i esperen que la recuperaci­ó sigui només qüestió de temps. És més, persones molt properes a Pablo Casado asseguren que les dades de què disposa el president ja col·loquen el PP per sobre del PSOE, tot i que a curta distància.

El problema és que Casado ha de passar el seu primer examen electoral al capdavant del PP quan aquesta inversió de la tendència no ha succeït, i el test tindrà lloc al pitjor escenari polític per al Partit Popular: Andalusia, on el PSOE fa 36 anys que governa i on els populars només han aconseguit guanyar les eleccions en una ocasió, el 2012, però no van poder governar perquè el PSOE i Esquerra Unida van sumar més escons.

La direcció del PP sap que els resultats electorals seran analitzats al mil·límetre amb el prisma de la translació a les eleccions generals, que només un miracle podria aconseguir que el PP arribés al Govern andalús –per descomptat, amb el suport de Ciutadans– i que totes les altres coses s’interpreta­ran en clau de fracàs. Si el 2015 el PP va obtenir 33 escons al Parlament andalús, tot el que baixi d’aquí serà un llast per al nou líder popular.

Tanmateix, les aspiracion­s del PP i el seu nou equip de direcció són molt més modestes, i van a pams. El principal objectiu és quedar per sobre de Ciutadans, una cosa que molts poden interpreta­r com un autèntic fracàs, però que, segons fonts de la direcció popular, s’hauria firmat fa uns mesos, quan totes les enquestes col·locaven el partit d’Albert Rivera al davant del PP, i tots dos per sota del PSOE. Aquesta és la primera meta dels populars: tenir encara que sigui un escó més que el partit de Rivera. Després col·loquen altres objectius més alts, com que el PP sumi més amb Ciutadans que el PSOE, perquè altrament podria repetir-se l’acord de govern de l’última legislatur­a, que va fer Susana Díaz presidenta, de manera que una abstenció de Podem podria tornar a investir-la. I, posats a tenir objectius més elevats, aspiren que la suma de PP i Ciutadans doni majoria absoluta, amb la qual cosa els populars podrien governar. Els últims sondejos de què disposa Pablo Casado col·loquen el seu partit clarament per sobre de Ciutadans, en més de cinc punts, per bé que, de moment, la suma dels dos partits no donaria per superar la unió de Podem i PSOE.

Segons les fonts consultade­s, si Casado aconseguei­x aquest ampli avantatge sobre Ciutadans, encara que quedi segon a les enquestes i perdi escons –la direcció nacional calcula que n’obtindrà

El principal objectiu dels populars se centra a evitar que Ciutadans els superi en escons

entre 5 i 7 menys que els 33 que va aconseguir el 2015–, es consolidar­ia com el principal referent de l’espai de centredret­a i foragitari­a el fantasma del sorpasso que molts donaven per fet durant l’última etapa de Rajoy. Ara bé, Casado no es conforma amb això i anirà a totes a la campanya andalusa amb un objectiu que, de tota manera, de moment sembla inabastabl­e: desallotja­r el PSOE del Govern d’Andalusia després de tants anys.

 ?? LA VANGUARDIA ??
LA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain