La Vanguardia (Català)

L’opositor anti-Putin Navalni surt de la presó després de 50 dies sota arrest

- GONZALO ARAGONÉS

L’opositor rus Aleksei Navalni va quedar ahir en llibertat després de 50 dies a la presó per organitzar protestes contra el Kremlin sense el permís de les autoritats. Després d’encadenar dues condemnes per delictes administra­tius de 30 i 20 dies, respectiva­ment, va sortir de la reclusió disposat a continuar el seu activisme polític.

Convertit en la veu més crítica dels últims anys contra Vladímir Putin, Navalni va deixar el centre penitencia­ri del sud de Moscou a primera hora del matí. Abans de pujar al cotxe que l’esperava, va parlar breument amb els periodiste­s. “Durant els 50 dies que he passat a la presó, he vist encara més evidències que aquest règim està en un declivi complet”, va dir, amb referència a les últimes acusacions d’espionatge contra els serveis d’intel·ligència russos. “Si algú creu que amb detencions poden fer-nos por o aturar-nos, que quedi clar que no és així”, va afegir.

La policia va detenir Navalni a l’agost i un jutge el va enviar a la presó 30 dies per organitzar al gener una protesta il·legal a Moscou. Segons la llei russa, és l’autoritat local la que ha de donar el vistiplau a la celebració d’una manifestac­ió. Quan l’oposició extraparla­mentària no l’obté es manifesta igualment, cosa que comporta detencions i denúncies contra els seus líders.

El 24 de setembre Aleksei Navalni va sortir de la presó, però al cap de pocs minuts va ser detingut altre cop i un tribunal li va imposar una condemna de 20 dies per la manifestac­ió del 9 de setembre contra la impopular reforma de les pensions.

Enguany Navalni ha complert tres condemnes similars. Segons el seu portaveu, Kira Iàmix, des del 2011 ha passat gairebé 200 dies engarjolat. La majoria, 140, han estat als dos darrers anys, quan va encetar una campanya per ser candidat a les eleccions presidenci­als del març, tot i que unes condemnes per delictes financers l’inhabilite­n per presentar-se a un càrrec públic.

 ?? YURI KOCHETKOV / EFE ?? Navalni durant l’últim judici
YURI KOCHETKOV / EFE Navalni durant l’últim judici

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain