La Vanguardia (Català)

Violència sexual sense límits a la Xina

Creixen les denúncies de dones assetjades en el marc de la campanya #Woyeshi

- ISMAEL ARANA

Era l’any 2014 quan Xianzi, aleshores una becària a la televisió nacional xinesa CCTV, es va quedar tota sola amb el famós presentado­r Zhu Jun al seu camerino després de portar-li una cistella de fruita, moment que ell va aprofitar per grapejar-la i besar-la abans que la jove es pogués escapolir dels seus braços i escapar. Tot i que va informar les autoritats del que va passar, tant la policia com un dels seus mentors universita­ris la van dissuadir de continuar endavant amb el cas esgrimint que Zhu exercia “una influència positiva per a la societat”. Ella els va fer cas i va mirar d’oblidar el tema.

Però aquest juliol, mentre el moviment #MeToo anava guanyant tracció a la Xina, Xianzi (pseudònim que fa servir a internet) va topar a les xarxes socials amb el relat d’una coneguda de la infantesa en què denunciava una agressió sexual. Gràcies a aquell testimoni va reviure l’episodi sofert anys abans i es va animar a compartir la història a Wechat. Després que una amiga ho republiqué­s a Weibo (el Twitter xinès), la història es va fer viral.

El presentado­r va reaccionar iradament negant les acusacions i va interposar una demanda contra la jove de 25 anys per danys a la seva reputació i a la seva salut mental, i ella va respondre amb una altra demanda. “Vaig decidir que has de fer servir la llei per provar que el que dius va passar de debò”, va assegurar a finals de setembre. Aquest procés, que és en mans d’un tribunal administra­tiu de Haidan (al nord-oest de Pequín), és un punt d’inflexió per al moviment contra l’assetjamen­t sexual a la Xina, ja que marca el pas de les denúncies virtuals al de la justícia terrenal.

El cas de Xianzi només és una gota a l’oceà de denúncies per assetjamen­t sexual que durant aquest any han sorgit a la Xina en el món acadèmic, els mitjans de comunicaci­ó, oenagés, la indústria musical o l’àmbit monàstic. Agafats en conjunt, tots aquests relats dibuixen un quadre en què la violència sexual és omnipresen­t i té lloc un dia rere l’altre també en oficines, excursions escolars o sopars d’amics contra dones que busquen una educació, una carrera o, simplement, que volen viure les seves vides.

Hi ha una data que marca oficialmen­t l’entrada del #MeToo a la Xina. Va ser l’1 de gener passat, quan Luo Qianqian, una acadèmica xinesa establerta als EUA, va explicar sota l’etiqueta #Woyeshi (jo també, en mandarí) com fa 12 anys el seu supervisor de doctorat a la Universita­t Beihang, Chen Xiaowu, la va intentar agredir sexualment (se’n va deslliurar després de suplicar-li que aturés perquè encara era verge). Com a conseqüènc­ia de la seva denúncia, el professor va ser acomiadat al cap de pocs dies. Aquest va ser el primer d’una sèrie de triomfs que han donat ales al moviment al gegant asiàtic.

Aquests èxits, però, no sorgeixen del no-res. La Xina disposa d’un moviment feminista nacional de llarg recorregut que ha viscut el seu auge particular els últims cinc anys. Un d’aquests moments clau va ser el 2015, quan cinc activistes feministes van ser arrestades per haver preparat una campanya de repartimen­t d’adhesius contra l’assetjamen­t sexual al transport públic, cosa que va provocar una campanya mediàtica internacio­nal que exigia la seva posada en llibertat.

L’excarcerac­ió un mes més tard va suposar tot un impuls per al moviment feminista entre les dones del país, especialme­nt entre les estudiants i treballado­res de les grans ciutats. “Gradualmen­t estem canviant la consciènci­a de la gent. Ara hem arribat a un punt crític en què més persones s’uneixen i reaccionen davant aquests temes”, va assegurar fa poc Zheng Churan, una d’aquelles cinc detingudes.

En l’àmbit oficial, la resposta de les autoritats davant el #MeToo no sempre ha estat la mateixa. Si en un primer moment van donar espai al moviment i les seves reivindica­cions –el Ministeri d’Educació va arribar a prometre “tolerància zero” per a les conductes masclistes–, aviat van començar a delimitar aquesta tolerància, establir límits, censurar les denúncies i comentaris i, fins i tot, pressionar algunes denunciant­s perquè mantingues­sin la boca tancada.

“El Govern reconeix que hi ha un problema, però desconfia dels moviments procedents d’Occident i està alerta contra tot el que pugui encoratjar un moviment social a gran escala. Per a ells la lluita contra l’assetjamen­t sexual és menys important que el creixement econòmic o l’estabilita­t social”, va afirmar Li Maizi, una altra d’aquelles feministes arrestades el 2015.

No hi ha cap dubte que queda molta feina per fer, en un país que continua prioritzan­t l’home per sobre de la dona. D’ençà que el Partit Comunista xinès va guanyar la guerra civil el 1949, ni una sola dona no ha ocupat un seient al Comitè Permanent del Politburó, centre neuràlgic del poder xinès. Al mercat laboral, diferents estudis parlen de fins a un 70% de dones assetjades als llocs de treball, i a casa, una de cada quatre pateix violència domèstica; la primera llei contra la violència de gènere, aprovada el 2016, no li ha pogut posar límit. Tot i això, “les dones estan començant a sortir i descobrir el dolor del passat i a lluitar pels seus drets”, va resumir la periodista Zhong Ying al diari The

Guardian. “El moviment d’aquest any i les fites aconseguid­es han demostrat que no ens poden silenciar”.

El Govern esgrimeix mà de ferro contra els assetjador­s, però en privat insta les dones a no denunciar

 ?? FRÉDÉRIC SOLTAN / GETTY ?? Agressions massives. Un 70% de les dones xineses, com aquesta treballado­ra tèxtil a Shenzhen, són assetjades al seu lloc de treball i un 25% pateixen violència domèstica davant la passivitat oficial
FRÉDÉRIC SOLTAN / GETTY Agressions massives. Un 70% de les dones xineses, com aquesta treballado­ra tèxtil a Shenzhen, són assetjades al seu lloc de treball i un 25% pateixen violència domèstica davant la passivitat oficial

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain