La Vanguardia (Català)

Els advocats rebutgen les “tàctiques” de la Fiscalia i volen l’absolució

ERC augmenta la pressió i insta Sánchez a demanar la retirada de les acusacions

-

Els advocats defensors dels dirigents independen­tistes processats per l’1-O van qualificar ahir de “tàctiques de distracció” els detalls que es van coneixent de l’escrit d’acusació de la Fiscalia sobre el cas i van exigir l’absolució dels acusats. ERC, mentrestan­t, va incrementa­r la pressió sobre Pedro Sánchez i Joan Tardà el va instar a demanar a la Fiscalia la retirada de les acusacions si vol el seu suport.

En declaracio­ns a RAC1, Andreu Van den Eynde, advocat defensor d’Oriol Junqueras, Raül Romeva i Carme Forcadell, entre d’altres, es va referir a la possibilit­at que la Fiscalia, al seu escrit de qualificac­ió provisiona­l sobre el cas de l’1-O, plantegi mantenir el delicte de rebel·lió per als promotors del referèndum unilateral, però no sol·liciti les penes màximes. Per al lletrat, les informacio­ns sobre els plans de la Fiscalia “són una altra tàctica de distracció”, ja que “amb aquestes martingale­s ens fan entrar en el seu relat”. Malgrat això, va insistir que la postura de la defensa continua sent ferma i que “l’únic que acceptarem és una absolució”.

Van den Eynde va assenyalar, a més, que aquesta “estratègia no és de la Fiscalia General de l’Estat, és de fiscals concrets, els que ara ocupen la Fiscalia del Tribunal Suprem”. Uns fiscals que, segons va afirmar, “des del 2015 han planificat de manera molt acurada la resposta jurídica contra el procés independen­tista”. L’advocat defensor va assegurar que “l’estratègia per jutjar l’independen­tisme va començar fa tres anys” i va subratllar que el Tribunal Suprem “és territori hostil” per als encausats.

Per la seva banda, Marina Roig, advocada del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, en declaracio­ns a TV3, també va restar rellevànci­a a la possibilit­at que la Fiscalia plantegi mantenir el delicte de rebel·lió per als promotors de l’1-O però no sol·liciti les penes màximes. “No havent-hi fonament per acusar d’un delicte de rebel·lió, que demanin 15 o 25 anys realment ens és bastant igual”, va dir. En canvi, sí que va reclamar que el judici sigui televisat “perquè tothom vegi la tergiversa­ció dels fets i del Codi Penal”.

Jordi Pina, advocat de Jordi Sànchez, també a TV3, va declarar que “totes les defenses considerem sense cap dubte que el Codi Penal està de part nostra”. I es va mostrar convençut que “amb el Codi Penal a la mà podrem defensar tècnicamen­t que realment no hi ha delicte de rebel·lió ni de sedició ni de malversaci­ó”.

Les filtracion­s dels plans de la Fiscalia, que ben aviat haurà d’exposar si manté o no l’acusació de rebel·lió pels fets dels dies 20 i 21 de setembre de l’any passat davant la Conselleri­a d’Economia i pel referèndum de l’1-O, també van tenir alguna reacció política. El vicepresid­ent del Govern, Pere Aragonès, i el president del Parlament, Roger Torrent, van ser els primers a reiterar, via Twitter, que l’únic desenllaç “acceptable” del judici contra els líders independen­tistes empresonat­s és l’absolució. En aquesta posició va insistir el portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, però aplicant un punt més de pressió sobre el Govern que presideix Pedro Sánchez tot demanant-li sense embuts que actuï sobre la Fiscalia si vol tenir el suport dels republican­s. “No negociarem res si el Govern espanyol no insta la Fiscalia a retirar les acusacions”, va avisar Tardà. El diputat al Congrés va opinar que “la justícia espanyola només té un guió” en aquest procés judicial, que és “la revenja i l’escarment”, i va insistir a dir que “l’única solució” és l’absolució.

Unes declaracio­ns que van portar la diputada de Cs Sonia Sierra a considerar “esgarrifós” que hi hagi polítics que demanin d’interferir en el poder judicial. Sierra va defensar la separació de poders i va demanar que jutges i fiscals puguin “treballar en pau”. Per la seva part, el dirigent de Podem Íñigo Errejón va considerar que la postura de la Fiscalia “és una barbaritat”, perquè “a Catalunya no hi va haver violència”, i va afirmar que es tracta d’una mesura que “allunya la solució”. A tot això, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, a la presó des de fa un any, va reaccionar a les informacio­ns sobre la Fiscalia afirmant via Twitter que “no vull sortir ràpid de la presó, sinó amb dignitat”. I va afegir que acusaran l’Estat “per vulnerar drets fonamental­s i mentir al costat de l’extrema dreta”.

La Fiscalia, mentrestan­t, va emetre a última hora un comunicat en què es desentenia de les filtracion­s i assegurava que, com explicava La Vanguardia, “les conclusion­s provisiona­ls s’estan estudiant”.

El ministeri públic precisa en una nota que “les conclusion­s provisiona­ls s’estan estudiant”

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Andreu van den Eynde
EMILIA GUTIÉRREZ Andreu van den Eynde

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain