La Vanguardia (Català)

Torra denuncia vincles amb el franquisme en els poders de l’Estat

“No n’hi ha prou d’exhumar Franco; cal posar fi al reducte de la dictadura”

- JOSEP GISBERT

El franquisme continua molt present, segons Quim Torra, entre els poders de l’Estat. Ho ha denunciat diversos cops i ahir ho va tornar a fer explícitam­ent amb motiu de l’acte institucio­nal d’homenatge als republican­s executats, empresonat­s i represalia­ts a Espanya pel règim de Franco que se celebra anualment al fossar de la Pedrera del cementiri de Montjuïc de Barcelona. “No n’hi ha prou d’exhumar el dictador del Valle de los Caídos; cal treure el reducte del franquisme de les estructure­s de l’Estat espanyol”, va reclamar.

El president de la Generalita­t va constatar que “ens hem guanyat el dret a la memòria”, però va lamentar que “no hem sabut guanyar-nos el deure de la justícia amb la impunitat amb què els crims del franquisme encara no han estat castigats a l’Estat espanyol”, i per això va vaticinar que “fins que Espanya no sigui capaç de mirar-se al mirall i d’apel·lar a aquests grans conceptes de la justícia i la veritat, no podrà tirar endavant”. L’homenatge, organitzat per l’Associació Pro-Memòria als Immolats per la Llibertat de Catalunya i el Memorial Democràtic, fa més de quaranta anys que es duu a terme, el dia abans de les ofrenes al monument i la tomba de l’expresiden­t de la Generalita­t Lluís Companys que es faran avui també a Montjuïc. Aquesta vegada, però, el cap del Govern va voler remarcar que “no és un any més d’aquesta commemorac­ió, perquè un any després de l’1-O aquesta democràcia espanyola s’atreveix a tenir presos polítics i enviar a l’exili polítics i ciutadans demòcrates que senzillame­nt van donar la veu al poble”.

A l’acte, que va incloure una ofrena floral en record de les víctimes del franquisme, també hi van ser presents la consellera de Justícia, Ester Capella, i, entre d’altres, el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, que es va pronunciar en termes molt semblants als del president de la Generalita­t.

Pisarello considera que la cúpula de la justícia espanyola continua lligada a actituds autoritàri­es

“Cal qüestionar els atacs a la llibertat que avui tenen lloc contra dirigents sindicals, artistes i dirigents independen­tistes que són empresonat­s per un poder judicial que, en les seves esferes més altes, sembla que no ha tallat els vincles autoritari­s amb el que va ser la cultura pròpia de la dictadura”, va subratllar el dirigent de Barcelona en Comú, que també va alertar del creixement de l’extrema dreta a escala internacio­nal i va defensar que la “millor manera” de combatre’l i d’“homenatjar les víctimes del franquisme és estar a l’altura dels valors de la llibertat, la igualtat i la fraternita­t”, uns valors republican­s a què també va apel·lar Torra com a fórmula per “tornar la dignitat” als familiars dels represalia­ts pel franquisme.

El record de les víctimes del franquisme continuarà avui, quan es compleixen 78 anys de l’afusellame­nt de Companys, amb les tradiciona­ls ofrenes que cada 15 d’octubre protagonit­zen institucio­ns –amb la Generalita­t i l’Ajuntament de Barcelona al capdavant– i partits polítics. A més dels actes a Montjuïc, Torra també presidirà l’homenatge que es durà a terme al Tarròs, a la comarca de l’Urgell, la localitat natal de l’expresiden­t de la Generalita­t.

 ?? QUIQUE GARCÍA / EFE ?? El president Quim Torra i la consellera Ester Capella ahir en l’ofrena floral al fossar de la Pedrera
QUIQUE GARCÍA / EFE El president Quim Torra i la consellera Ester Capella ahir en l’ofrena floral al fossar de la Pedrera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain