La Vanguardia (Català)

La Champions, sota sospita d’arreglar partits

-

El frau d’arreglar partits, que s’estén com una taca d’oli per tot el món a mesura que creix el volum de diners que mouen les cases d’apostes a través d’internet, podria haver arribat fins i tot als de màxim nivell de la Champions, amb la qual cosa el problema hauria fet un important i preocupant salt qualitatiu.

La justícia francesa ha obert una investigac­ió sobre la possibilit­at que es manegués el partit entre el PSG i l’Estrella Roja de Belgrad celebrat el 3 d’octubre, que va guanyar per sis a un l’equip parisenc, amb un triplet de Neymar. La UEFA havia rebut informacio­ns, abans del matx, que indicaven que un alt dirigent de l’Estrella Roja, amb ajuda de diversos còmplices, havia apostat cinc milions d’euros que perdrien per cinc gols de diferència, com així va ser, i que hi havia implicat diversos jugadors.

Les cases d’apostes europees del Grup de Copenhague­n, en el qual participen vint-i-dos països que col·laboren per intentar evitar maniobres irregulars, han dit que no han detectat cap anomalia en el partit de referència. Això porta a creure que l’esmentada aposta milionària s’hauria realitzat en mercats poc controlats, probableme­nt d’Àsia i d’Amèrica Central, i a través de múltiples petites operacions per no despertar sospites.

Aquest fet, en cas de confirmar-se, seria un avís que el futbol de primer nivell pot convertir-se també en objectiu d’organitzac­ions criminals per guanyar diners en apostes amb partits manipulats, igual com ja succeeix en altres àmbits d’aquest esport i també d’altres, com el tennis. En aquest negoci il·legal les màfies poden obtenir tants beneficis o més que amb el tràfic de drogues. Aquesta setmana passada, a Bèlgica, s’han practicat nombroses detencions i s’han escorcolla­t les seus d’almenys deu dels setze clubs de primera divisió del país.

Les cases d’apostes són les primeres interessad­es a posar fi a la manipulaci­ó de matxs esportius, siguin al nivell que siguin, ja que això les perjudica. L’entrada de les màfies internacio­nals en aquesta activitat il·lícita comporta, a més, un seriós risc per a la netedat i la transparèn­cia de l’esport en general, ja que pot veure’s seriosamen­t contaminat. El panorama no convida a l’optimisme. L’actuació policial i judicial contra les apostes il·legals, atès l’entramat internacio­nal que existeix, és molt difícil. Caldria regular més estrictame­nt les apostes en l’esport, així com endurir les sancions penals i esportives als culpables, entre altres mesures de prevenció. I cal fer-ho aviat perquè els riscos de frau creixen exponencia­lment.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain