La Vanguardia (Català)

El catalanism­e pot ser independen­tista?

-

Preguntar-se per la relació entre catalanism­e i independen­tisme no és una pregunta retòrica ni academicis­ta. Té molt a veure amb la identitat compartida avui i desitjada per al futur i, en definitiva, amb com solucionem els problemes actuals de convivènci­a en harmonia. Cal primer definir què s’entén per catalanism­e. Son moltes les definicion­s que s’han donat al llarg dels darrers 150 anys: des de Valentí Almirall, Prat de la Riba, Torras i Bages... fins als nostres dies. Però hi ha un gran consens que els tres punts comuns entre elles han estat: 1) una acció interna de crear un “nosaltres” en què el pal de paller han estat la llengua i la cultura (“un sol poble”) i una acció de projecció d’aquesta identitat; 2) la regeneraci­ó d’Espanya, i 3) la vocació europeista. Compleix l’independen­tisme aquests trets comuns del catalanism­e?

Pel que fa a la idea d’un sol poble la contestaci­ó és negativa i ho diuen els darrers estudis polítics i sociològic­s: no pel desig, i probableme­nt malgrat la seva intenció, l’independen­tisme ha anat creant dues Catalunyes amb un inconscien­t “nosaltres” diferent en cadascuna d’elles fins a ser difícilmen­t compatible­s: Maria, de la Pobla de..., professora de primària, en un entorn groc i estelat, ho viu tot “en català”, des de l’escola al bar, amb els amics, la ràdio i la televisió. Té una visió històrica sense solució de continuïta­t entre la Catalunya comtal de l’any 1100 i les manifestac­ions de l’11-S d’aquests anys, on “tot lo que ve de ponent és dolent”... La Maria respon a un “marc vital”, a un “nosaltres” força diferent de la Blanca: filla de cordovesos, de Sant Feliu, treballa en una empresa metal·lúrgica plena de robots i ha de voltar molt sovint per tota la geografia espanyola, on té amics i parents... “Lo español no le es ajeno sino parte propia de su identidad” i combina el castellà i el català en el seu dia a dia. Veu una història on les diverses parts d’Espanya han estat sempre molt interrelac­ionades, “ja des de l’època dels ibers i romans”. Creu que els greuges són exagerats i li molesta la reivindica­ció constant. Té un altre “nosotros” com a primera referència. No seria cap problema si els “nosaltres” de cada una fossin compatible­s, però l’alta tensió política de la nostra societat ha anat calant i els estereotip­s són alts: més en l’inconscien­t que en allò que es diu. Hi ha un progressiu trencament de difícil restauraci­ó. Alguns de nosaltres hem defensat que Espanya és una nació de nacions, però si seguim així, alguns començaran a defensar que Catalunya té dintre dues nacions, en lloc de dues posicions de veure una mateixa realitat nacional. No, l’independen­tisme no compleix amb el criteri d’un sol poble com tampoc ho faria, si fos motiu de la nostra anàlisi, un espanyolis­me integracio­nista de la realitat catalana.

Pel que fa al projecte regenerado­r per a Espanya, no es requereixe­n tantes paraules: és una pantalla passada. És el problema dels espanyols, ens diuen alguns líders independen­tistes mostrant l’enorme ignorància de les fortes relacions d’interconne­xió i mútua interdepen­dència. Però com que el menyspreu de les realitats d’interrelac­ió no sembla que comporti costos, es pot ser ignorant i atrevit i fins i tot semblar graciós i afegir que amb el trencament vindrà la regeneraci­ó. (També observem en alguns indrets d’Espanya aquest menyspreu, però no és avui l’objecte de la nostra anàlisi). Res més lluny que proposar un projecte compartit... Ben cert és que avui ens cal primer la nostra pròpia regeneraci­ó. Espanya no és l’Espanya franquista o “decimo- nónica”..., és una realitat ben diferent.

Pel que fa a l’europeisme, l’independen­tisme tampoc pot respondre positivame­nt. Ja no recordem les expression­s de l’expresiden­t Puigdemont quan Europa li va dir que no comptés amb cap suport. Però la realitat és pitjor: avui Europa és objecte de l’atac polític per part de l’Amèrica de Trump i de la Rússia de Putin, ja que és un poder que els fa nosa. El dia que escrivim aquest article Steve Bannon, l’home que ha fet possible el fenomen Trump, està intentant articular El Moviment amb totes les forces polítiques de la UE que volen la feblesa, quan no la desaparici­ó, de la UE. Entre aquestes forces hi ha molts moviments nacionalis­tes, les forces properes a molts independen­tistes catalans. A l’extrem oposat de l’espectre, els antisistem­a independen­tistes, als quals ja els va bé la crisi profunda a la Unió: quanta ignorància d’història hi ha en el que creu que com pitjor millor! Avui reobrir el tema de les fronteres a Europa és tornar a principis del segle passat, quan es va definir una part important dels actuals límits dels estats amb un horrible cost humà. En definitiva, tampoc passa la prova!

El catalanism­e és expressió del pacte, de la inclusió de “l’altre que és diferent”, de projectes compartits, des de la nostra pròpia identitat i sense complexos de relació amb el que no és el “primer nosaltres” (català), però sí que és el “nosaltres següent i més ample”, el “nosaltres” espanyol i el “nosaltres” europeu: per això el catalanism­e creu en un projecte regenerado­r i conjunt per a tot Espanya i en una aposta indubtable per Europa. Pel catalanism­e sempre és millor articular que trencar, per això l’independen­tisme no es pot dir a si mateix que és fill del catalanism­e.

El catalanism­e creu en un projecte regenerado­r i conjunt per a tot Espanya i una aposta indubtable per Europa L’independen­tisme ha anat creant dues Catalunyes amb un inconscien­t “nosaltres” diferent en cadascuna

TREVA I PAU, format per Jordi Alberich, Josep M. Bricall, Eugeni Gay, Jaume Lanaspa, Carlos Losada, Juan José López Burniol, Margarita Mauri, Josep Miró i Ardèvol, J.L. Oller-Ariño i Alfredo Pastor

 ?? XAVIER CERVERA ??
XAVIER CERVERA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain