La Vanguardia (Català)

Diccionari ideològic

- Magí Camps mcamps@lavanguard­ia.es

Pagès Jordà deixa de ser excontista recuperant i revisant alguns dels seus contes més emblemàtic­s

Tres frases que Pompeu Fabra va escriure: “El que li ha passat a ell t’ha de servir d’exemple a tu”, “Seràs castigat de la teva temeritat” i “Ets indigne que et perdonin”. A partir d’això podríem deduir que el mestre era un moralista. Però de quina mena? De base cristiana? Sí, si ens atenem a una altra oració seva: “Jesucrist rescatà el gènere humà”. Si continuem repassant frases de Fabra, veurem que era una persona d’ordre: “L’ordre és el pern de la societat” i “El luxe és la ruïna de moltes famílies”. Vet aquí per què va caure la República: “La república s’ensorrà per la covardia i les concupiscè­ncies de tothom”. Esclar que també va tornar a escriure la maquiavèl·lica frase “El fi justifica els mitjans”, i va deixar dit, amb totes les lletres: “No crec en les teories socialiste­s”. Però també era una persona preocupada pels abusos del poder: “Els obrers han estat explotats pels patrons”.

Vicenç Pagès Jordà publica Exorcismes (Empúries), una antologia personal de tres llibres de contes seus, perquè li molestava “ser excontista”. Amb aquesta tria s’ha adonat que hi ha relats “que han envellit bé i uns altres que no”. “És una mica egocèntric autocompil­ar-se, però és veritat que dels desestimat­s n’hi ha algun que no el reconec; és el plaer de revisar la teva biografia i treure’n el que no t’agrada”, explica. Tot i que a l’època molts autors van ser acusats de “monzonitis”, Pagès Jordà defensa l’obra del flamant Premi d’Honor: “Teníem poques referèncie­s i Monzó em va descobrir que amb la llengua es podien fer coses que no sabia”.

El primer paràgraf d’aquesta columna és un homenatge a Cercles d’infinites combinacio­ns, un dels relats que han sobreviscu­t a la pira purificado­ra i que va ser, quan es va publicar la primera vegada, molt popular en els cercles lingüístic­s i lletraferi­ts. Les frases entre cometes sí que les va escriure Fabra, però no són pensaments seus deliberats, sinó exemples del seu diccionari. Pagès Jordà juga amb aquestes oracions que il·lustren el significat dels mots i n’arriba a teixir un relat ajuntant-ne unes quantes. És un dels contes que més ha revisat, “ha crescut com la Sagrada Família”, i és brillant.

Al costat d’aquest text també en trobem un altre fet a partir de les cartes dels lectors de La Vanguardia que l’any 1991 estaven amoïnats per saber com calia posar el paper higiènic, penjant del costat de la paret o de fora. Les rodes que hi ha als lavabos d’alguns llocs públics, que pengen lateralmen­t, han acabat tancant la polèmica.

La tria revisada dels tres llibres de Pagès Jordà ens recupera un contista de primera magnitud, ara amb la solera d’un bon reserva.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain