La Vanguardia (Català)

“Una vida celibatàri­a insana pot portar a abusos”

Hans Zollner, membre de la Comissió Pontifícia per a la protecció dels menors

- ANNA BUJ

La crisi dels abusos sexuals ha creat una veritable tempesta al Vaticà. Si hi ha algú expert en aquesta matèria és el sacerdot jesuïta alemany Hans Zollner, psicòleg i teòleg, professor de la Universita­t Gregoriana i membre de la Comissió Pontifícia per a la protecció de menors que va instituir el papa Francesc el 2014. Ara ha liderat el projecte per crear el primer màster per prevenir aquesta xacra.

Quins errors ha comès l’Església amb els abusos sexuals?

Els errors i els crims que es troben des de fa setanta anys a tot el món són els mateixos. No creure les víctimes, no escoltar-les, protegir els abusadors per una dificultat de creure que un sacerdot pugui haver comès aquests crims, i traslladar-los de parròquia amb les seves promeses de no repetir-ho. A Europa, algunes famílies de les víctimes demanaven al bisbe de no ferho públic perquè se’n avergonyie­n. La culpa es considerav­a de la víctima, i no del sacerdot. El rol de poder era més important, i l’Església preferia protegir la seva fama que seguir els cursos del dret canònic. Hi ha hagut poca serietat a l’hora d’elegir sacerdots.

Vostè diu que els seminaris han de deixar de ser centres tancats a la societat.

Les línies guies de l’Església criden els responsabl­es a oferir una formació humana, emotiva i sexual. A molts seminaris, aquesta no és la realitat. Durant molt de temps es va pensar que el sol fet de ser al seminari i resar bé resolia el problema. No és així. Els bisbes ho saben molt bé. Les crisis a la vida sacerdotal no surten per raons de fe sinó per raons afectives.

Què recomana?

Escollir persones que siguin capaces. Per a un professor de teologia inverteixe­n entre cinc i set anys. Per a un formador ni cinc setmanes. Hi ha una gran desproporc­ió entre la importànci­a de la formació intel·lectual i l’afectiva.

Quan s’acaben els anys de seminari no hi ha un acompanyam­ent. Hi ha un xoc?

Exacte. Molts sacerdots ho deixen els primers cinc anys. La feina d’un capellà avui no és la mateixa que fa cinquanta anys, però el model de formació és el mateix. Els sacerdots que volen ser pastors de les ànimes moltes vegades són administra­dors de béns o d’institucio­ns i no estan preparats. Estudien teologia i acaben de gestors d’escoles. L’ordenació sacerdotal no dona aquestes capacitats.

Eliminar el celibat posaria fi als abusos sexuals?

Tots els informes oficials científics i comissiona­ts per governs com el d’EUA, Austràlia o Alemanya, crítics amb l’Església, neguen que el celibat per si mateix porti als abusos. El que diuen, i això també ho dic jo, és que una vida celibatàri­a que no està ajudada per una formació humana sòlida, i que no ve acompanyad­a d’un estil de vida integrat, sa, de treball en equip... pot portar un capellà a abusar perquè no arriba a conciliar la vida celibatàri­a amb necessitat­s que neixen. No troba prou satisfacci­ó, ni espiritual, ni humana, ni profession­al, en la seva feina. Molts han abusat de menors perquè imaginaven un sentit d’importànci­a. L’abús sexual és, sobretot, un abús de poder d’algú que no té la força física ni mental per resistir-se. El celibat no n’és la causa, però una vida celibatàri­a insana pot ser un factor de risc.

Un 5% dels sacerdots de tot el

món, de mitjana, són abusadors.

Entre el 1945 i el 2010 la mitjana està entre un 3,5% i un 6%, més alta en diocesans que en religiosos. Però des del 2002 als EUA i el 2010 a Alemanya o Àustria les noves acusacions són marginals. On hi ha escàndol públic, mesures serioses de formació i línies guia, ja no hi ha abusos.

“Hi ha una gran desproporc­ió entre la formació intel·lectual i l’afectiva”

“L’homosexual­itat dels capellans no porta a abusos, però un 80% de les víctimes són nois”

Una part ultraconse­rvadora de l’Església culpa la presumpta homosexual­itat d’alguns sacerdots com a causa dels abusos. Això té fonament?

Els informes diuen que l’homosexual­itat no porta als abusos, però també diuen que en un percentatg­e de casos d’entre un 70% i un 80% dels casos no es tracta de nens, sinó de nois adolescent­s. Això és significat­iu. Parlem d’un temps, entre el 1940 i el 1970, on no hi havia escoles mixtes, és a dir, el sacerdot tenia una relació més normal amb els nois. I també s’ha de notar que alguns probableme­nt van entrar al seminari en aquells anys perquè experiment­aven que eren homosexual­s però creien que podien conviure millor en una vida celibatàri­a, pensant en una solució màgica, que amb l’ordenació la sexualitat desapareix­ia. Això s’agreuja amb els factors que he anomenat abans. Quan un està estressat, frustrat, sol, surten aquestes dinàmiques.

Durant quant de temps haurà d’ocupar-se l’Església d’aquesta crisi?

Sempre he dit que interessar­à durant una generació. On hi ha atenció mediàtica les denúncies disminueix­en al llarg del temps, però en països en què no s’ha parlat d’això ara hi ha la sensibilit­at i la voluntat de denunciar. A partir d’ara hi haurà molt a fer, també a Espanya, per no repetir errors i donar justícia a les víctimes. És una infecció que és a tot el cos, no només a Amèrica del Nord o Europa central. Hem d’obrir-la i erradicar-la encara que això signifiqui perdre diners, fama, la nostra imatge o poder.

 ?? ANNA BUJ ?? Hans Zollner, sacerdot jesuïta alemany, ha liderat el projecte de creació d’un màster per prevenir els abusos sexuals a menors
ANNA BUJ Hans Zollner, sacerdot jesuïta alemany, ha liderat el projecte de creació d’un màster per prevenir els abusos sexuals a menors

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain