La Vanguardia (Català)

Inaugurat el primer màster per combatre la pedofília clerical

-

L’alemany Hans Zollner va inaugurar la setmana passada el primer màster per combatre la pedofília clerical. Es tracta d’un programa interdisci­plinari de dos anys de la Pontifícia Universita­t Gregoriana, comandada per jesuïtes, que té l’objectiu d’educar de manera pràctica els qui hagin d’implementa­r les mesures de prevenció dels abusos sexuals a tot el món. Neix amb la benedicció del papa Francesc i del papa emèrit Benet XVI, així com amb l’auspici del cardenal alemany i arquebisbe de Munic Reinhard Marx, l’arxidiòces­i del qual ha finançat el projecte.

“Els escàndols sexuals han portat l’Església a una de les seves crisis més grans a tot el món, que genera moltes preguntes i desafiamen­ts per al futur. Això és desafiador, però no tenim alternativ­a. Necessitem ajudar tots per promoure iniciative­s constructi­ves i crear sinergies”, va explicar Marx a la inauguraci­ó.

Per a aquest primer curs el màster (o llicència, l’equivalent eclesiàsti­c) compta amb alumnes de set països i quatre continents (Kènia, Nigèria, Croàcia, Espanya, Eslovàquia, Birmània i Tonga). “El primer interlocut­or són persones responsabl­es dins de l’Església catòlica, però tot i això es prospecta també fora”, assegura Zollner. En l’aventura l’acompanyen universita­ts que formen professors, metges o treballado­rs socials, també fora del context cristià. “En un congrés de l’any passat vam veure que hi ha molt interès i entusiasme per col·laborar també amb institucio­ns estatals, oenagés i amb altres religions en la protecció dels menors”, afegeix el sacerdot.

El programa de dos anys vol tenir un vessant específica­ment pràctic i permetrà quatre especialit­zacions: teologia (formació per a sacerdots o la vida religiosa), dret canònic, educació i psicologia/psicoteràp­ia. El màster és una ampliació del diploma que ja hi havia al Centre per a la Protecció de Menors (CCP) de la Universita­t Gregoriana, establert el 2016.

“Ens hem adonat els últims anys que el programa d’un semestre prepara persones que poden implementa­r línies guia, però amb aquest curs també volem donar les competènci­es necessàrie­s a persones de diverses discipline­s per desenvolup­arles, actualitza­r-les, en diàleg amb el món científic, amb altres institucio­ns i l’Estat que col·laboren o són responsabl­es per a la protecció de joves en un temps determinat”, conclou l’expert alemany.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain