La Vanguardia (Català)

Disposició al diàleg sobre infraestru­ctures

- Barcelona

Al cap d’11 anys, la comissió bilateral d’Infraestru­ctures es torna a reunir. El Govern central i la Generalita­t s’asseuran avui a dialogar sobre els projectes que hi ha en marxa, les obres que estan empantaneg­ades i tot allò que queda pendent.

El principi d’acord a què van arribar a finals de setembre el Ministeri d’Hisenda i la Generalita­t per valor de 1.459 milions inclou 759 milions correspone­nts a la famosa disposició addicional tercera de l’Estatut, una vella reclamació per compensar el dèficit d’infraestru­ctures a Catalunya que formava part de l’estira-i-arronsa quotidià entre les dues administra­cions abans que les coses es torcessin.

La mateixa comissió neix d’aquesta disposició de l’Estatut. La manera de pagar els 759 milions i les infraestru­ctures als quals es destinaran seran el tema central de la trobada. A un costat de la taula hi haurà el conseller de Territori, Damià Calvet; a l’altre, el secretari d’Estat d’Infraestru­ctures, Transport i Habitatge, Pedro Saura. Des del Govern central vinculen la liquidació del deute en qüestió amb la futura aprovació dels pressupost­os per a l’any que ve, encara en l’aire precisamen­t per la incògnita de si els partits independen­tistes finalment hi acabaran donant suport.

La reunió es farà al World Trade Center de Barcelona, on el port té la seu. Els accessos viaris i ferroviari­s a la infraestru­ctura portuària seran un dels aspectes que hi haurà sobre la taula, juntament amb la demanda d’un traspàs de més competènci­es en el servei de Rodalies i l’acabament d’obres fonamental­s per al progrés de l’economia catalana com l’estació de la Sagrera.

De fet, va ser en el marc del consell d’administra­ció de la societat Barcelona Sagrera Alta Velocidad, al juliol, quan els nous equips de les dues administra­cions es van posar cara per primera vegada. Després, el 26 de setembre, van mantenir una reunió el conseller Calvet i el ministre de Foment, José Luís Ábalos, en què van acordar convocar aquesta comissió. Des d’aleshores, les dues parts han treballat perquè la trobada d’avui sigui satisfactò­ria per a uns i altres.

 ?? XAVIER GÓMEZ / ARXIU ?? Obres del tren llançadora a l’aeroport del Prat
XAVIER GÓMEZ / ARXIU Obres del tren llançadora a l’aeroport del Prat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain