La Vanguardia (Català)

Educació per millorar la qualitat de vida

-

BARCELONA

L’atractiu de Barcelona com a incentiu per la implantaci­ó d’empreses del sector tecnològic i biomèdic sembla que s’està consolidan­t. La qualitat de vida que ofereix la ciutat és una de les cartes que juguen les empreses a l’hora d’atreure talent jove europeu. Barcelona és presenta com a ciutat oberta, solidària, acollidora, intercultu­ral i respectuos­a amb els drets humans, i això és molt positiu. Però, és respectuos­a amb ella mateixa? Té una alta qualitat de vida en totes les seves dimensions? Hi ha situacions que no afavoreixe­n precisamen­t la qualitat de vida de la gent, com ara que els veïns no puguin dormir per culpa del soroll que hi ha al carrer, quan no es llencen les deixalles als contenidor­s adequats, o quan els vehicles ocupen les voreres.

LAUSANA

Curiosamen­t, a Lausana, la qualitat de vida es presenta també com un dels principals atractius de la ciutat. Suïssa és un país on el civisme i el respecte són una part essencial de la mentalitat de la seva gent. Jo he vist recriminar algú per llençar una cigarreta a terra, he vist com la gent agafa el diari d’un dispensado­r al carrer i deixa sempre l’import a la capseta, he gaudit d’un estil de conducció amable i sense estrès, i he viscut com a la nit es respecta el silenci. No cal dir la consciènci­a i eficiència que tenen els suïssos amb el reciclatge, fet que els ha portat a encapçalar els rànquings mundials d’acció mediambien­tal. Totes aquestes situacions compten per elaborar el meu índex de qualitat de vida d’una ciutat: la seguretat, el civisme, els nivells de soroll, la mentalitat de reciclatge, el respecte entre les persones i envers les coses públiques.

‘TO DO’

Pensar que les solucions per a millorar la qualitat de vida de Barcelona les trobarem en les polítiques aplicades en una petita ciutat de 150.000 habitants, com ara Lausanne, és pecar d’ingenuïtat. Però si que en podem treure idees per inspirar-nos. Una d’elles pot ser l’aplicació de mesures coercitive­s, que fan canviar actituds ràpidament. Però crec que la clau del canvi és a l’educació, pilar fonamental pel desenvolup­ament d’una societat. A Barcelona, a Catalunya, tenim escoles i mestres modèlics. Hem de reforçar les eines educatives per donar suport a pares, mares i mestres perquè els nens i nenes creixin amb un sentiment cívic important. Son ells els que ens diran on s’ha de millorar. Estaria bé que la mirada innocent d’un nen arribés a canviar actituds i millorar els nivells de respecte que tots mereixem i dels que tots gaudirem.

HI HA SITUACIONS QUE NO AFAVOREIXE­N LA QUALITAT DE VIDA DE LA GENT

A SUÏSSA EL CIVISME ÉS PART ESSENCIAL DE LA MENTALITAT DELS SEUS CIUTADANS

ESTARIA BÉ QUE LA MIRADA D’UN NEN MILLORÉS ELS NIVELLS DE RESPECTE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain