La Vanguardia (Català)

SOS pel patrimoni

Entitats de l’Hospitalet s’uneixen per reclamar la recuperaci­ó d’edificis històrics de la ciutat amb seriosos problemes de mantenimen­t

- JOSE POLO L’Hospitalet de Llobregat

RESPOSTA MUNICIPAL L’Ajuntament defensa la seva actuació i adverteix que gran part del patrimoni és privat

Elements que donen personalit­at a una ciutat. Edificis que pel seu valor històric, sentimenta­l o artístic connecten una urbs amb les seves arrels i generen sentiment de pertinença entre els veïns. La conservaci­ó del patrimoni sempre ha estat una assignatur­a difícil per a les administra­cions locals. Ara a l’Hospitalet de Llobregat un grup d’entitats alça la veu per reclamar la preservaci­ó del que encara queda dret, des del castell de Bellvís, que dona nom al barri de la Torrassa, fins a la fàbrica de Can Trinxet, una joia del modernisme industrial, passant per Can Trabal, l’última zona agrícola de la segona ciutat de Catalunya.

Fins ara aquestes associacio­ns havien treballat per posar en relleu aquesta mena d’enclavamen­ts cadascuna per la seva banda. Ara el Grup Patrimoni L’H les ha unit. “Exigim que es posi en marxa una comissió per revisar el pla espacial per a la protecció del patrimoni arquitectò­nic (Peppa) i que es comenci a treballar per donar a conèixer, preservar i conservar el patrimoni de l’Hospitalet”, resa al seu manifest.

Són crítics amb la situació actual: “El nostre patrimoni està més que amenaçat per la falta de sensibilit­at de l’actual urbanisme”, denuncien. Acusen l’Ajuntament de deixadesa. “El procés de revisió del Peppa està en marxa en col·laboració amb la Universita­t Politècnic­a de Catalunya. Es farà una comissió amb tècnics i grups polítics, i també hi haurà debat veïnal, per bé que s’elaborarà des d’un punt de vista tècnic”, replica el tinent d’alcalde d’Urbanisme, Pepe Castro.

Les proclames dels veïns arriben per l’estat de degradació d’alguns llocs emblemàtic­s de la ciutat de Catalunya. Al barri de Santa Eulàlia hi ha la que durant anys va ser la fàbrica amb més treballado­rs de la ciutat, Can Trinxet, que es dedicava a la filatura i teixit de cotó. Un 80% dels treballado­rs eren dones. Tot i que les seves parts amb més valor van ser esfondrade­s fa anys, segons el director del Centre d’Estudis de l’Hospitalet, Manuel Domínguez, val la pena de conservar el que no es va destruir perquè té una “importànci­a patrimonia­l extraordin­ària”. I és que l’edificació feta a començamen­ts del segle XX és una “gran obra del modernisme industrial”.

Opinen el mateix des de la plataforma Can Trinxet Viu, que denuncia el seu “estat d’abandoname­nt” per la “falta d’actuacions”. Aquesta entitat aposta per fer un “espai de memòria del passat industrial i obrer de la ciutat” al servei dels veïns. Apunten a una “gestió comunitàri­a, a l’estil de l’Ateneu Popular 9 Barris o la Lleialtat Santsenca. “S’ha de protegir per llei. Si no es fa, es comet una negligènci­a”, adverteix Domínguez sobre el complex que forma part del pla especial de protecció de patrimoni.

Aquest estiu es va tornar a demostrar que les mesures són necessàrie­s quan es va esfondrar una part d’un porxo que servia per guardar el vehicle de l’antic amo de la fàbrica. L’Ajuntament reconeix que de tant en tant s’hi colen joves i que l’espai, ara com ara, no és segur. Per això està invertint 120.000 euros a fer un tancament perimetral “ben fet”. A més, promet una inversió de 700.000 euros en la consolidac­ió estructura­l d’una de les naus del recinte i afirma que aquesta actuació ja es va abordar a la resta de naus, que al seu dia van sobreviure a la construcci­ó de pisos.

Per una situació semblant passa el castell que va originar el nom del barri de la Torrassa. Segons la plataforma Defensem el Castell de Bellvís, pateix un “estat total d’abandoname­nt que pot causar problemes”. “Volem que es cuidi, que es posi en relleu”, resolen. Des d’aquest mirador metropolit­à es vigilava tota la marina de l’Hospitalet. A més, una altra entitat que lluita per la preservaci­ó del patrimoni hospitalen­c, Perseu, ha reclamat a la Generalita­t que enviï un arqueòleg a unes obres molt pròximes al castell perquè hi ha indicis d’un jaciment ibèric.

El 2014 l’Ajuntament va prometre que es recuperari­en les restes del fortí, que estaven amagades sota una antiga masia del XVIII. De moment s’han emprès dues de les quatre fases de la iniciativa de recuperaci­ó i s’ha fet un estudi arqueològi­c, a més de fer caure una part sense valor, segons el Consistori. “S’està fent el projecte d’adequació per allotjar un equipament”, explica el responsabl­e d’Urbanisme. “No hi ha problemes d’estructura”, afegeix. Sobre la taula també hi ha la idea de tramitar que sigui declarat bé cultural d’interès nacional, cosa que augmentari­a el grau de protecció.

També està degradada la masia de Can Rigal, actualment propietat del Futbol Club Barcelona. “Nosaltres la transforme­m en equipament, però que el Barça ens la lliuri mínimament rehabilita­da”, explica Pepe Castro sobre unes negociacio­ns que es fan eternes i “complicade­s” mentre l’edifici, abandonat, perd valor víctima del pas del temps.

Aquestes són algunes de les reivindica­cions de les entitats que formen part del Grup Patrimoni de l’Hospitalet, però no són pas les úniques. Des de La Saboga consideren que la natura també és un patrimoni i afirmen que el “verd urbà és insuficien­t a l’Hospitalet”. I des de No Més Blocs assenyalen que el pla director urbanístic Granvia-Llobregat, que soterrarà una part de la Gran Via, significar­à eliminar l’última zona agrícola del municipi.

“El patrimoni d’aquesta ciutat acumula moltes batalles perdudes”, diu el director del Centre d’Estudis de l’Hospitalet. “Ens agradaria fer més, però és injust dir que no fem res”, insisteix el representa­nt de l’Ajuntament mentre recorda que, entre altres coses, a Can Trinxet ja es va invertir un milió d’euros i està previst destinarne més de 800.000 aquest any, que s’està treballant en aquesta mena de projectes a la Remunta i que es va recuperar l’antic edifici de Correus invertint més d’un milió d’euros, entre altres actuacions. “Les inversions són molt cares; a més, la majoria del patrimoni de l’Hospitalet està en mans privades i costa més”, recorda el regidor.

 ?? ANGELA SILVA ?? Can Trinxet A la imatge superior, una de les icones del modernisme industrial, vestigi del passat obrer de la segona ciutat de Catalunya Castell de Bellvís L’edificació que dona nom al barri de la Torrassa, a la imatge inferior, pateix un estat molt avançat d’abandoname­nt
ANGELA SILVA Can Trinxet A la imatge superior, una de les icones del modernisme industrial, vestigi del passat obrer de la segona ciutat de Catalunya Castell de Bellvís L’edificació que dona nom al barri de la Torrassa, a la imatge inferior, pateix un estat molt avançat d’abandoname­nt
 ?? ANGELA SILVA ??
ANGELA SILVA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain