La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Els de sang són fonamental­s per a la salut col·lectiva d’una comunitat. Relativa a la membrana que forma el sac embrionari d’un mamífer. 2 Peces sense cap ni peus. M’entossudei­xi fins a la paranoia en l’observació de la foscor. Així comencen totes les èglogues. 3 Noi saludable, sobretot si és francès. Malaltia terrible contra la qual la Fundació Josep Carreras lluita. 4 De la península de la Meca. Relatius als vincles entre cèl·lules nervioses. 5 Ribes gens romàntique­s. Ho premés tot perquè quedés ben compacte. Capa, sobretot quan és de pintura. 6 Núria Xammar Carbó. Partit, sobretot si es juga en el mes de Maria. Les encaixem per cortesia. 7 Presoner. Junts i cabals. Pot ser ribonuclei­c o lisèrgic. Est. 8 L’estació més càlida. Has perdut la porteria de rugbi. Companys dels vàndals que han donat nom a esportiste­s com Simonsen o Prost. 9 Mulla perquè no mira. Pot ser deserta o de cases. Camí d’embriac. Pot destapat. 10 Boa decapitada. Tastaria els vins libis. Sorra silent. 11 Túnica pigmentàri­a i vascular

de l’ull situada entre l’escleròtic­a i la retina. Amaniríem. 12 Arquejaríe­m les celles abans de vomitar. Llibre de segona mà. 13 Grup de persones il·lustres que floreixen al mateix temps. Engego. 14 Noces col·loquials. Comptà les síl·labes d’un vers sobre un determinat tipus de sucre.

VERTICALS 1 Ordenar-ho, tot posant-lo a l’armari. Agita. Ordinador del Partit Comunista. 2 Instrument­s de vent de terra cuita. Facilita el finançamen­t d’un determinat tipus de tren ràpid.

3 S’ofega, tot dient que no. Impacti la bimba amb el peu. Tenies una identitat molt polsegosa. 4 As. El comptador al joc del billar. Connexió entre les premisses i la conclusió. 5 Lloguer d’un vaixell que porta suavitzant cap a la Xina. Crit cesari dels nois quan anaven a beneir la palma el Diumenge de Rams. Mamar sense ajuntar mai els llavis. 6 Matrícula de Tenerife. Via de lectura a Camus. Assalti un vaixell pirata. 7 Al bell mig de l’ínsula. Bala de palla franciscan­a. Forà. 8 Planta herbàcia que fa perdre el cap l’asenet. Seguit d’episodis d’una història. Est.

9 Aquella quan és més a prop, sense arribar a ser aquesta. El germà més proper. 10 Mucositat. Enllaçar per via matrimonia­l. La rebotiga del banc.

11 Ocell que encara no ha aixecat el vol. L’ocell del nord d’Itàlia. Palmereta. 12 Iode. Àpat de nadó. Preguen.

13 Te de Sri Lanka. El francès que entomà el desembarca­ment dels aliats durant la segona guerra mundial.

14 Del dret són comandants otomans i del revés són família. Amorria el bestiar sobre les sis. Tic desgavella­t.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain