La Vanguardia (Català)

‘Bajo el sol de la Toscana’

AUDREY WELLS (1960-2018) i guionista nord-americana

- PABLO CUBÍ

En plena època delDirecto­ra #MeToo se n’ha anat una figura que fa molts anys ja va ser pionera a donar veu a les dones a Hollywood. Audrey Wells no jugava la carta reivindica­tiva del feminisme i la igualtat, sinó que l’exercia directamen­t quan oferia històries comercials i honestes de dones i per a dones. En aquest sentit la seva pel·lícula més exitosa i paradigmàt­ica és Bajo el sol de la Toscana (2003).

Aquest film, protagonit­zat per Diane Lane, explicava la història d’una escriptora acabada de divorciar que vol fer un gir en la seva vida i es trasllada a viure en una casa de la Toscana. Allà coneixerà el típic galant italià –de fet, gairebé no surten actors masculins que no semblin models–.

Wells sabia jugar amb el tòpic. Ofereix un entretenim­ent que es pot enquadrar en el que els nord-americans anomenen chick fliks, un calaix de sastre que engloba totes les històries romàntique­s pensades especialme­nt per al públic femení. Tot i això, en alguns aspectes va fer passos valents, com és el fet que l’home fos més jove que la dona o que en una trama secundària es tractés amb naturalita­t una relació lèsbica, cosa no tan habitual fa quinze anys.

“Tenia una visió feminista increïble, molt abans que es convertís en tendència –reivindica­va la productora Nina Jacobson (Els jocs de la fam )en declaracio­ns a The New York Times–. L’Audrey omplia de profundita­t i complexita­t els personatge­s femenins. Els donava l’opció de tenir també les dimensions que sempre es garanteixe­n als papers masculins”.

Un càncer de què es tractava des de feia cinc anys ha truncat la carrera de Wells. Va morir el dia 7 d’aquest mes als 58 anys, tot just dues setmanes abans de l’estrena als Estats Units de la seva última pel·lícula, The hate U give (l’odi que vas donar), on tracta un altre tema punxant: les pressions sobre una jove negra després de ser testimoni de la mort d’un amic a mans de la policia.

Wells es caracterit­zava per donar veu a personatge­s poc presents a les produccion­s habituals. Les seves dones no eren mai només per fer bonic sinó personatge­s forts. La seva primera pel·lícula com a directora ja va ser tota una carta de presentaci­ó. Guinevere (1999) explica la relació d’una jove que trenca els prejudicis familiars i comença una relació amb un fotògraf molt més gran que ella. La pel·lícula va ser una de les grans triomfador­es del festival de Sundance d’aquell any i es va emportar el premi al millor guió.

Era la seva primera pel·lícula com a directora, però Wells ja portava una apreciable trajectòri­a com a escriptora. Són seus els guions d’un dels primers èxits de Brendan Fraser, la paròdia de Tarzán George de la jungla (1997) i una comèdia romàntica, La verdad sobre perros y gatos (1996), on feia un gir original a la suplantaci­ó de personatge­s.

Wells també va ser l’artífex d’un vehicle al servei de Bruce Willis, The kid (el noi) (2000), i d’una altra comèdia més insubstanc­ial, Shall we dance? (Ballem?) (2004), amb Richard Gere, Jennifer Lopez i Susan Sarandon de protagonis­tes.

En aquests moments ja estava treballant en un altre projecte, aquesta vegada de dibuixos animats per a Netflix. Over the moon és el conte d’una nena que construeix un coet per viatjar a la lluna. Ara que als cinemes es projecta la biografia de Neil Armstrong, el primer home que la va trepitjar, Wells es preguntava: i la primera dona, quan?

 ?? AP ??
AP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain