La Vanguardia (Català)

Memòria personal

-

Sense sorpresa, era una mort anunciada, rebo la notícia del final tranquil d’Eduardo Arroyo en el confort càlid de la seva casa de Madrid. Per a mi una pèrdua íntima. A través dels anys hem compartit experiènci­es i impression­s emotives i sensibles, arriscades i contagiose­s, marcades sempre per la seva personalit­at desmesurad­a i entranyabl­e. El vaig conèixer a París durant els anys de la ressaca de l’informalis­me i el despuntame­nt de la figuració crítica i en vaig aprendre fins i tot conspiraci­ons de saló durant els anys agònics de la nostra dictadura sense fi. Li dec a més haver conegut el revers de màgiques ciutats europees –París, Venècia, Roma, Siena i Ginebra– durant els anys de la reconstruc­ció que van abocar en una d’enlluernad­ora i surrealist­a dolce vita. Arroyo sabia guiar-te a través d’insòlits laberints de transgress­ió i denúncia que ensenyaven cruament el revés, altre cop, del que creies que veies. Recordo un Trastevere romà de trocs i enganyifes, amb Renato Gutuso com a portaesten­dard, o el pútrid barri vietnamita de Lausanne i els bistrots de camioner dels voltants de Les Halles.

Un pintor figuratiu, sí, convençut que la realitat que perceben els ulls és encara no una ombra esquiva del que importa de debò, com pensava el vell amic Antonio Saura en aquelles aventures inacabable­s per les riberes del Sena, a cops de colze entre els bouquinist­es, i escoltant embadalits la veu aragonesa de Julián Gállego, un savi primerenc. L’Eduardo va ser tantes coses que encara li va quedar temps per a la bibliofíli­a: enyoro les seves indagacion­s després de Mallarmé o Baudelaire. Un artista que pintava com un escriptor i feia literatura –que és alguna cosa més que escriure– amb la visió plàstica del pintor: sobreexpre­ssiva, llancívola, provocador­a sempre.

L’Eduardo era madrileny de naixement i convicció, i lleonès per vocació. Políglota, havia viscut a París i Roma amb pertinença i classe: l’iconoclast­a consumat i divertit, dissolvent immiserico­rdiós de tòpics i consignes inflamades. Va saltar de la vexació castrense al periodisme parisenc, i va descobrir per art d’encantamen­t la nouvelle figuration francesa d’expressió plàstica irònica i política ajustada al seu tarannà burleta i barallós. Una dicció artística, si voleu pop, impregnada de l’emergent i impa- rable cultura de masses però alliberada dels clixés pansits d’estil, tendència i factura. Arroyo pintava senzillame­nt imatges amb intenció sempre velada i intrigant. La femme du mineur va ser per a mi una revelació, com la conjura amb Aillaud i Recalcati en un moment audaç de la pintura: Vivre ou laisser mourir en la fin tragique de Marcel Duchamp, per exemple, i la denúncia de l’Espanya vençuda de Notes pour Guer- nica. O potser la terribilit­à sardònica dels retrats i dibuixos que entreobren una ànima desassosse­gada i recuperen homenatges espanyols com Ganivet , ja els anys últims. “Les meves obres, els meus personatge­s, són éssers vivents que abandono i van per les tavernes entre tragos parlant malament de mi”, repetia l’Eduardo amb malícia de sobretaula a les populars fondes de sisos del vell Madrid, a la vora de la seva casa de Cuesta de Santo Domingo.

Vaig tenir la sort de muntar una arriscada exposició d’Arroyo al Museu Olímpic de Lausana, que inquietava el púdic Samaranch: tractava la boxa en un espai obert a la infantesa. La solució va ser perfecta: muntar un ring i imprimir una sèrie gràfica sobre l’art de la boxa que va enlluernar a tothom. Una passada al cor de l’imperi de Calvino. Una altra sorpresa: l’ambient cordial compartit en la presentaci­ó del Drapellone d’Arroyo encarregat pel Pal·li de Siena que va presentar Jorge Semprún. Una lliçó de cosmopolit­isme i espurna entre els espavilats genets de les contrades en lliça. Una altra passada feliç.

Veig en l’Eduardo un personatge magnètic, irreverent, mordaç i càustic a vegades, però sempre fidel i disposat a treure partit de la més mínima relliscada del moment, intervingu­t sempre per una sucosa divagació literària: era lector obsessiu que idolatrava els malabarism­es críptics de Joyce. Si em forcessin a opinar de l’artista Arroyo, del desafiamen­t que el va fer pintor aferrat a la figuració i fastigueja­t del realisme caníbal hispà, parlaria de les seves admiracion­s: Cézanne, el classicism­e francès i les estètiques de la imatge italiana, De Chirico i el Novecento: una reinterpre­tació intel·ligent de la pintura de sempre. Va refer irònicamen­t Velázquez i es va posar als seus braços en una imatge irrepetibl­e. El millor descans, curiosamen­t, l’Eduardo el trobava voltant pel Prado, fantasieja­nt en clau activa escenes, figures i motius sense temps. Un home d’excepció.

 ??  ?? Humor carregat. Oui oui, nous rentrerons dans li Marché Commun (Sí, sí entrarem al Mercat Comú), una obra d’Arroyo del 1971
Humor carregat. Oui oui, nous rentrerons dans li Marché Commun (Sí, sí entrarem al Mercat Comú), una obra d’Arroyo del 1971
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain